Турският външен министър каза днес, че план за облекчаване на глобалната продоволствена криза чрез рестартиране на украинския износ на зърно по морски коридор е "разумен" и изисква повече разговори с Москва и Киев, за да се гарантира безопасността на корабите, предаде Ройтерс.

Говорейки на съвместна  пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу каза, че срещата им в Анкара е била ползотворна, включително - с изразена воля за връщане към преговорите между Москва и Киев за възможно прекратяване на огъня.

Лавров каза, че Украйна е тази, която  трябва да реши проблема с доставките на зърно чрез разминиране на черноморските си пристанища и че Русия не трябва да предприема никакви действия, защото вече е поела необходимите ангажименти.

„Ежедневно заявяваме, че сме готови да гарантираме безопасността на корабите, които напускат украинските пристанища и се отправят към (турските води), готови сме да направим това в сътрудничество с нашите турски колеги“, каза той след разговорите с Чавушоглу.

Споразумение по въпроса обаче още няма, защото Украйна не участва в срещата в Анкара, отбелязва Би Би Си.

Киев заяви, че се нуждае от "ефективни гаранции за сигурност", преди да може да започне доставки, като изрази опасения, че Москва може да използва потенциалния коридор, за да се придвижи към южното ѝ пристанище Одеса.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари спря износа на зърно от Черно море от Киев, заплашвайки света с продоволствена криза. ООН призова двете страни, както и морската съседка и членка на НАТО Турция, да договорят коридор.

Москва отрича да поеме отговорност за международна продоволствена криза. Тя сочи като причина за нея западните санкции.

Евентуална сделка може да включи турски военноморски ескорт за кораби, напускащи Одеса и други украински пристанища, които в момента са блокирани от руския флот, и се отправят към турските проливи и световните пазари.

Чавушоглу каза, че вярва, че светът трябва да работи заедно, за да отвори безопасен проход за украинския селскостопански износ и че Турция разглежда руските искания за премахване на ограниченията върху износа на селскостопански продукти като "много легитимни".

Европейският съюз неколкократно подчерта, че досегашните му санкции среще Русия не засягат нейния селскостопански износ както и износа на изкуствени торове.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Би Би Си, каза, че страната му предпочита да договаря въпроса за зърното главно чрез ООН. той повтори, че всяка сделка за разминиране на украинските пристанища не бива да сигурността на страната му.

Кулеба каза още, че се доверява на турския флот да охранява всеки бъдещ безопасен маршрут за корабите, които напускат Украйна.