Емоции, напрежение, напрегнати отношения в процеса на работата. Така представители на управляващото мнозинство коментираха информацията, че министрите на партия "Има такъв народ"са напуснали днешното заседание на Министерския съвет (МС), на което кабинетът обсъжда актуализацията на бюджета.

Ние сме търпеливи, ако коалиционното споразумение се нарушава от някого, не е от "Има такъв народ", коментира депутатът от партията Любомир Каримански.

Според него право на министрите е да напуснат, защото нищо от това, което са поискали във връзка с актуализацията на бюджета, не е било одобрено.

"Сигналът е, че първо на коалиционно ниво трябва да бъдат решени нещата и тогава да бъдат вкарвани в отделните ведомства", обясни народният представител, председател на парламентарна бюджетна комисия и неуспял кандидат за шеф на БНБ. "Ние сме търпеливи, имаме търпение, въпросът е какъв резултат ще произлезе от това", подчерта той. "Търпеливи ще бъдем толкова, колкото да можем да защитим записаното в коалиционното споразумение, ние го спазваме стриктно", заяви Каримански.

И допълни:

"Вчера ясно казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки, поети обещания, които засягат регионалното министерство за индексацията към строителите и за тези, които реално си изпълняват поръчките - това сме казали, нищо повече, разясни той. В същото време МВнР има искане за задграничните командировки и възнагражденията, защото са едни от най-ниските. Направили са нов устройствен правилник, но чакаме т. нар. ефективно управление в правителството да оцени всички тези документи, не знам дали има такъв капацитет".

Каримански отбеляза, че вчера не е имало среща в коалиционен формат и затова не може да се каже дали има напрежение в коалицията. Според него няма нови разделителни линии, има търпение, което е свързано с ефективни действия.

За актуализацията на бюджета посочи, че все още не са видели какво представлява тя, има ли нещо променено.

"Защо трябваше да има тези напрегнати срокове сега, вместо да има време всяка партия да види изчисленията? Не сме получили натуралните показатели, изчисления, които да ни убедят в начина, по който е конструирана цялата логика на бюджета", продължи Каримански.

Той  припомни, че вицепремиерът Асен Василев е казал, че в проекта са заложени само антикризисни мерки, не реформи. И предположи, че реформите ще бъдат разписани в бюджета за 2023 г..

"Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри", коментира председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Попитан дали "Има такъв народ" е надежден партньор, Гюров каза, че това ще си проличи по време на актуализацията.

"От наша страна взимаме всички мерки да върви комуникацията, защото от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите, което изисква много строг график на приемане на актуализацията през комисии и през пленарна зала", допълни той.

"Това, което виждам в медиите - заявки за допълнителни средства за МРРБ, за увеличение на заплатите в МВнР, са неща, които са обсъждани още при приемането на бюджета. Залегнали са и в нашето коалиционно споразумение и там съвсем ясно е казано, че увеличение на заплатите става след промяна на устройствени правилници и оптимизиране на състава и дейността на отделните министерства", посочи още Гюров.

Той отбеляза, че в бюджета, в сегашното му състояние, има близо 300 млн. лева, предвидени за тези административни реформи и сега министерствата трябва да си свършат работата.

Попитан липсват ли 3 млрд. лева в бюджета на регионалното министерство за пътища и общини, които бил обещал Асен Василев, Гюров отговори:.

"Няма как едни 3 млрд. да ги има и после да ги няма. Няма липсващи средства."

За регионално развитие досега в предишните години са разходвани средства от около 1-1,3 млрд. лева, за тази година има предвидени над 3 млрд. лева. Той уточни, че на този етап не се обсъжда да бъдат отпуснати допълнителни средства за регионално развитие.

На въпрос дали е вярно, че на заседанието на правителството е предложен изцяло нов проект на актуализация на бюджета, Андрей Гюров изрази съмнения, че такова нещо може да се случи.

"Не мисля, че трябва да коментираме прояви на емоционално състояние", беше коментарът на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

"Тъй че надяваме се днес, както е по график, да бъде внесен проектът за актуализация на бюджета и да започнем нормално и спокойно, професионално да обсъждаме в парламента, защото има изключително важни залози - доходите на хората, икономическото развитие на страната. Всичко това трябва да можем да го решим, колкото и да е трудно", коментира още Иванов. 

Според него управляващите трябва да носят отговорност и са длъжни да осигурят на тази страна добро управление. Затова отправи призив - да се концентрират върху аргументите и търсенето на решения и по-малко емоции.

Иванов посочи, че според "Демократична България" има необходимост от наистина сериозен дебат за това как да се финансират предложените мерки и как да се  гарантира устойчивостта на това финансиране.

"Тоест, това, че ще можем да намерим пари еднократно за тази година да финансираме 60 лева като ковид добавка за пенсионерите да продължат под една друга форма да се плащат, но да сме сигурни, че ще имаме модел, по който и в следващите години да можем да финансираме този разход.

За нас запазването на нивата на бюджетен дефицит, които са устойчиви и ще ни гарантират възможността да влезем в еврозоната, е много голям приоритет", добави той.

На въпрос не трябва ли първо актуализацията на бюджета да се обсъди от коалиционните партньори и след това от Министерския съвет, Христо Иванов отговори, че проектът е бил обсъждан на няколко срещи, вероятно недостатъчно.

"Очевидно остават теми, които не са разрешени, но мястото на тези обсъждания е тук, в парламента, в рамките на процедурата, така че аз не мисля, че трябва да драматизираме тази страна от нещата", допълни той.

Когато се работи, има по-напрегнати отношения, но няма напрежение в коалицията, коментира Георги Свиленски, председател на на парламентарната група на БСП.

"Нямам информация каква е била причината да си тръгнат, със сигурност не е добър знак някой да си тръгне от което и да е заседание. Няма напрежение, виждам че бюджетът е внесен в Народното събрание, предстои да бъде одобрен", добави той.

И подчерта, че най-важно за всички българи е актуализацията да бъде приета в рамките на разчетените срокове - до 24-27 юни, за да може от 1 юли пенсионерите да получат преизчислените си пенсии, бизнесът - помощи, всяко едно българско семейство - подкрепа от държавата.

"Всичко друго е въпрос на диалог, но не за сметка на българските граждани", убеден е Свиленски.

Според него въпросът е несъгласието да кореспондира с аргументи, разум и не винаги добрият подход е, когато си тръгваш от дадено събитие.

"Не мисля, че на заседанието на Министерския съвет е представен нов вариант на актуализация на бюджета. Напротив, бюджетът е обсъждан на експертни съвети, на няколко коалиционни, някои може да не виждат в него предложенията си на сто процента, но в крайна сметка коалицията е от четири партии, не е еднолично управление", подчерта депутатът.