Всички знаем, че дроновете са ирански, но властите не признават.

Това призна в ефир руският съветник от Министерството на отбраната и директор на Центъра за анализи и стратегии Руслан Пуков. Той е първият високопоставен представител на Русия, който потвърждава, че ирански безпилотни самолети са използвани във войната срещу Украйна.

Пуков направи признанието пред двама журналисти току преди да започне интервюто му за предаването "Что Это Значит". Напълно основателно може да допуснем, че специалистът не е бил наясно, че думите му се записват и излъчват на живо.

"Няма да клатим много лодката. Затова ще ви помоля да не говорим за иранските (дронове)... Всички знаем, че те са ирански, но властите не признават", обяснява, сядайки на диванчето Пуков, преди да бъде прекъснат и да започне интервюто по същество.

Вчера Русия заплаши, че ще преоцени сътрудничеството си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, ако той изпрати експерти в Украйна, за да изследват дронове, които според западните сили са произведени в Иран и използвани от Москва в нарушение на резолюция на ООН, предаде Ройтерс. 

Говорейки след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН относно използването на безпилотни самолети от Москва, руският заместник-посланик в ООН Дмитрий Полянски призова Гутериш и неговите служители да се "въздържат от участие в каквото и да е нелегитимно разследване".

"В противен случай ще трябва да преоценим нашето сътрудничество с тях, което едва ли е в нечий интерес. Не искаме да го правим, но няма да имаме друг избор", каза той пред репортери.