Обществен съвет с участието на футболни деятели и експерти като Валентин Михов, Христо Порточанов, Антон Попов и др. ще помага на президента на БФС Борислав Михайлов, стана ясно след днешното заседание на Изпълкома на централата.

То бе проведено в 5-звезден хотел в морския ни курорт "Св. Константин и Елена". А горното е прието "по лична инициатива" на самия Михайлов, пояснява сайтът на БФС.

Изпълкомът прие оставката на националния селекционер Ясен Петров и помощниците му след срамното 2:5 срещу Грузия. И утвърди Георги Иванов за временен треньор в предстоящите два мача от Лигата на нациите.

На следващото заседание членовете на ИК ще бъдат запознати с предложения за нов постоянен селекционер, който да води националния отбор на България. През есента тимът ни ще има още два мача от Лигата на нациите.

По предложение на председателя на Съдийската комисия Виктор Касай, нарядите на реферите в Първа лига ще се определят лично от него, заместник председателят Дьорд Ринг ще носи отговорност за назначенията за ВАР, а Георги Йорданов - за реферите във Втора лига.

Увеличени бяха и съдийските такси - главният съдия в елита ще получава по 1300 лв. (от 1200 лв.), асистентите му по 950 лева (от 800 лв.), а арбитърът на ВАР - по 650 лв. на мач.

Членовете на ИК утвърдиха спортния календар за предстоящия сезон, съобразен със Световното първенство в Катар. Шампионатът в Първа лига стартира в уикенда 8-11 юли, а във ВПЛ - 15-18 юли.

Есенният дял на професионалния футбол в България ще завърши в уикенда 18-20 ноември, като през почивните дни на Мондиала ще се изиграят 1/16-финалите и 1/8-финалите от турнира за националната купа. Първа и Втора лига ще се подновят в уикенда на 10-13 февруари 2023 г. и ще завърши между 2 и 5 юни.