Планираме да преместим около 50-60 хиляди на левия бряг и по-нататък, който иска, в други региони на Руската федерация. Това обяви проруският лидер на Херсон Владимир Салдо в интервю за "Соловьов НА ЖИВО".

Салдо уточни, че пътуването на жителите на Херсонска област протича "нормално". Според него те били свикнали с постоянните ракетни атаки, така че приемат заминаването спокойно.

"И най-важното е, че те вярват, че Въоръжените сили на Руската федерация ще ги защитят", обяви той.

Салдо увери, че много мъже отказвали да напуснат и се записвали в Херсонския доброволчески батальон, за да защитават земята си с оръжие в ръце. Властите обаче ще се опитат да изведат възможно най-много хора, за да ги защитят от "украинските нацисти".

На левия бряг били подготвени места, където хората можели временно да се настанят.

"Всички вярваме, че това е временно - за периода на битките", оптимистично увери Салдо. "Всеки, който ще пътува, ще получи финансова подкрепа. Тези, които заминават за други региони на Русия, ще получат възможност да получат жилище", допълни той.

Суровикин: Ситуацията в Херсон е "трудна"

Командирът на руските сили в Украйна признава, че ситуацията в южния град Херсон е "трудна" и жителите му трябва да бъдат евакуирани, предаде Би Би Си.

Генерал Сергей Суровикин каза, че украинските войски, използващи ракети "Хаймарс", удрят инфраструктурата и жилищата в града. Той говорѝ по руската държавна телевизия.

"Руската армия ще осигури преди всичко безопасната евакуация на населението на Херсон", каза той.

Неговото рядко признание за големи проблеми беше повторено от високопоставен местен служител.

Назначеният от Русия администратор на Херсон Кирил Стремоусов предупреди жителите на черноморския град, че "в много близко бъдеще" украинските войски ще започнат настъпление срещу града.

"Няколко десетки хиляди (военни) се намират на подстъпите към Херсонска област, както и значително количество военна техника. Имаме информация, че се струпва техника", каза Стремоусов.

Той отбеляза, че контингентът на ВСУ се състои от наборни войници.

"Това всъщност беше последната вълна на мобилизация, която изобщо е възможна днес в Украйна", добави Стремоусов.

"Моля, приемете думите ми сериозно – говоря за възможно най-бърза евакуация", написа той в Телеграм.

И добави, че хората на западния бряг на река Днепър са най-застрашени.

Това потвърди във видеообръщение също назначеният от Русия областен управител Владимир Салдо.

По-късно днес Салдо обяви, че Херсонска област е затворена за влизане за седем дни и че проруските власти преминават на левия бряг на Днепър. 

Херсон беше първият голям град, паднал в ръцете на руснаците още през февруари.

През последните няколко седмици обаче украинските сили постепенно си върнаха територията около него. Те изтласкаха руските войски до 30 км на юг по Днепър, заплашвайки да ги хванат в капан.

„Като цяло обстановката в зоната на специалната военна операция може да се определи като напрегната“, каза генерал Суровикин.

Херсон е единственият украински областен център, който руснаците превзеха при нахлуването си. Кремъл обяви града и три други украински области за част от Русия след непризнати от никого по света "референдуми" в тези окупирани територии през септември.