Продължават коментарите около мача от Лигата на нациите Унгария - Англия (1:0). Вялата игра на европейските вицешампиони е едно на ръка, но повече полемика има около факта, че преди мача около 30 000 деца на стадиона освиркаха гостите, докато коленичат във вече познатия ритуал за подкрепа на движението Black lives matter.

Унгария бе наказана да играе без публика заради расистки и хомофобски прояви, но УЕФА разреши на трибуните да има деца и юноши, като те бяха най-вече от футболни школи. И с придружители. 

„Важното нещо е защо го правим и това, че опитваме да покажем позицията си на света“, каза селекционерът на "трите лъва" Гарет Саутгейт пред Channel 4, а от УЕФА отказаха коментар пред агенция „Ройтерс“.

„Нямам идея защо бяхме освиркани за този жест. Младите може би не разбират защо го правят, тъй като са повлияни от възрастните. Всички знаят в какво вярваме ние и какво защитаваме“, добави Сайтгейт.

„Атмосферата беше доста приятелска, когато пристигнахме на стадиона, но не беше такава, когато коленичихме. Трябва да кажа обаче, че чувам подобни неща и на някои наши стадиони. Точно затова ще продължим да заявяваме позицията си заедно като отбор“, коментира още Саутгейт.

Конър Коуди от състава на Англия заяви, че е натъжен от освиркванията: 

„Много е разочароващо. Важно е хората да разберат защо го правим. Освиркванията не са нещо, което искаш да чуеш, но ние ще продължим да отправяме нашето послание.“

А с гола от дузпа на Доминик Собослай в 65-ата минута Унгария победи с 1:0 Англия за първи път от 60 години насам.

Единайсетметровият удар бе отсъден за нарушение на защитника на “Челси” Рийс Джеймс срещу Жолт Над, който задържа съперника си в собственото наказателно поле, а Собослай нямаше проблеми да прати топката в долния ляв ъгъл под плонжа на стража Джордан Пикфорд.

Най-чистото положение за гол пред "трите лъва" се откри пред защитника Коуди, който в последните минути стреля с глава покрай страничната греда на унгарската врата.

В другия мач от тази група Италия и Германия завършиха 1:1, като двата гола паднаха в рамките на 3 минути. Лоренцо Пелегрини изведе “адзурите” напред в 70-ата минута, а малко след това Джошуа Кимих изравни.