Полякинята Ига Швьонтек спечели за втори път в кариерата си титлата на Откритото първенство на Франция по тенис.

Водачката в световната ранглиста победи американката Коко Гоф с 6:1, 6:3 на финала. Мачът продължи само 70 минути, а за Швьонтек това е 35-а поредна победа, с което изравни рекорда на Винъс Уилямс, поставен през 2000 г.

Швьонтек, която триумфира на "Ролан Гарос" и през 2020 г., започна ударно и поведе с 4:0 гейма след само 19 минути. След по-малко от четвърт час тя затвори първия сет с третия пробив, който реализира.

18-годишната Гоф, която за пръв път излезе на финал на турнир от "Големия шлем", започна по-добре втория сет и поведе с 2:0. Само за около десетина минути обаче Швьонтек обърна хода на сета с пет последователни гейма, а малко по-късно ретур в аут на Гоф донесе шампионската радост на 21-годишната полякиня.

След края на мача тя се качи в ложата, където бяха настанени семейството и приятелите й, а там тя бе поздравена и от капитана на националния отбор на Полша по футбол Роберт Левандовски.

За победата си на "Ролан Гарос" Ига Швьонтек ще получи 2,2 милиона евро, докато Гоф ще добави към банковата си сметка 1,1 млн.

"Това, което правиш е наистина изумително. Надявам се да играем повече финали и тогава може да запиша някоя победа. Не успях да взема голямата купа днес. Надявам се това да бъде първият от много финали. Когато трябваше да спасявам мачболи, наистина означава много за мен", заяви през сълзи 18-годишната американка. 

"Коко, ще намериш своята титла, сигурна съм в това. Много съм доволна и щастлива, че всяка една част от екипа намери своето място, независимо от това, което се случваше. Преди две години титлата в Париж беше нещо изумително, не го бях очаквала. Сега направих всичко, за да бъда тук, но напрежението беше доста голямо. Имам допълнителна мотивация, искам да се върна отново. Имам нужда от още опит. Искам да кажа и нещо към Украйна - бъдете силни", коментира Швьонтек.

Полската тенисистка, която по време на целия турнир носеше лента в цветовете на украинското знаме - синьо и жълто, спечели титлата на "Ролан Гарос" и през 2020 г.

"Разбрах много през целия сезон - само небесата са таван за мен. Успявах да се фокусирам само върху следващата точка. Осъзнах, че не е така лесно в толкова дълъг период от много месеци. В момента съм залята от емоции. Втората титла тук е потвърждение, че няма нищо случайно. Искам да покажа постоянство. Радвам се, че бях съсредоточена две седмици и се задържах на това високо ниво", каза още Швьонтек.