Арина Сабаленка по категоричен начин защити титлата си от Откритото първенство на Австралия - първият за годината турнир от Големия шлем.

Белорускинята се наложи със 6:3, 6:2 над китайката Цинвън Чжън във финала и за втора поредна година грабна трофея. Поставената под номер 2 в схемата Сабаленка завърши без загубен сет в Мелбърн.

Оправдаха се очакванията за финал преди финала за двубоя с Коко Гоф в предишната фаза. Днес по-големият опит с мачове на най-високо равнище си каза думата и Арина увенча превъзходството си на централния корт.

Сабаленка започна много мощно мача и бързо си осигури преднина от 5:2 гейма с два пробива. Чжън показа характер и спаси цели три сетбола (от 0:40 на своя начален удар), но представителката на Беларус затвори сета още при следващото си подаване, което взе на 30.

Във втората част Сабаленка отново започна с ранен брейк, насочвайки сблъсъка към ранна развръзка. Тя стигна до още един, за което - освен мощната й, разнообразна и агресивна игра, помогнаха и колебанията на китайката на нейния начален удар. Тя допусна двойни грешки и неувереност на втория сервис.

При 5:1 Арина сервираше за мача и при 40:0 получи три мачбола. Китайката обаче не се даде и тук. След това отрази четвърти, преди да върне единия пробив. Краят обаче не закъсня много - още на следващия гейм Сабаленка довърши похода си - от петия мачбол. 6:2 и 2:0. 

Тя е на 25 години и е родена в Минск, но от години живее в Маями, Флорида. Сабаленка е първата, която защитава титлата си на "Аустрелиън оупън" след своята сънародничка Виктория Азаренка в периода 2012-2013 г.

Не е печелила други титли от Шлема, има финал на US Open (2023 г.). Два полуфинала на "Уимбълдън" и един на "Ролан Гарос" - също през м.г.

Цинвън Чжън за първи път в кариерата си достига толкова напред в мейджър турнир.

Миналът при мъжете между Яник Синер и Даниил Медведев е в неделя, отново от 10:30 ч. наше време.