Карим Бензема, нападателят на "Реал" (Мадрид) и френския национален отбор, получи "Златната топка" за сезон 2021/2022 в анкетата на списание "Франс Футбол". Той вкара 44 гола в 46 мача през миналия сезон, стана шампион на Европа и Испания с "белите", спечели и Лигата на нациите с "петлите". 15 от попаденията му са в Шампионската лига.

На церемония в Париж Бензема получи статуетката от Зинедин Зидан. Бензема изпревари Садио Мане (Сенегал, "Ливърпул" и "Байерн" Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и "Манчестър Сити") и Роберт Левандовски (Полша, "Байерн" Мюнхен и "Барселона"), заели съответно 2-о, 3-то и 4-то място.

Един от водещите на шоуто бе бившият голмайстор на "Челси" Дидие Дрогба.

Бензема получава наградата на 34-годишна възраст, което го направи вторият най-възрастен носител на отличието след сър Стенли Матюс. И също така вторият след съотборника си в Мадрид Лука Модрич, който чупи доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Победителят от прибави още една награда за същия сезон 2021/2022, тъй като беше отличен и от УЕФА.

Той играе за "Реал" (Мадрид) от 2009 г., като през това време е реализирал 328 гола и се нарежда на 2-о място във вечната ранглиста на клуба. Пред него е само Кристиано Роналдо, който има невероятните 450 попадения. 

Бензема стана и петият французин с наградата за най-добър футболист на Европа след Раймон Копа, Мишел Платини, Жан-Пиер Папен и Зинедин Зидан.

Най-добър вратар през изминалия сезон е Тибо Куртоа, съотборник на Бензема в "Реал" (Мадрид). Габи от "Барселона" е номер 1 при младите играчи до 21 години, а Алесия Путеяс също от Барса стана победителка при жените.

През изминалия сезон Путеяс вкара 42 гола и подаде за още 22 в женския футбол. Тя се справи в конкуренцията на Бети Мийд (Англия и "Арсенал") и Сам Кър (Австралия и "Челси").

Роберт Левандовски пък печели наградата за голмайстор на сезона на името на Герд Мюлер. Полският таран, който се премести от "Байерн" в "Барселона", печели приза за втора поредна година. Мане беше отличен и с наградата Сократес - за благотворителна дейност.

Топ 10 допълват: 5. Мохамед Салах (Египет и "Ливърпул"), 6. Килиан Мбапе (Франция и "Пари Сен Жермен"), 7. Тибо Куртоа (Белгия и "Реал" Мадрид), Винисиус Жуниор (Бразилия и "Реал" Мадрид), Лука Модрич (Хърватия и "Реал" Мадрид), Ерлинг Холанд (Норвегия, "Борусия" (Дортмунд) и "Манчестър Сити").

Наградата на "Франс Футбол" е учредена през 1956-а година от тогавашния главен редактор на списанието Габриел Ано, а първи победител е Стенли Матюс (Англия). Първоначално за този приз бяха номинирани единствено европейски футболисти.

Но от 1995-а промяната в регламента означаваше, че "Златната топка" може да бъде връчвана на футболист от каквато и да е националност, но трябва да играе за европейски отбор. От 2007 г. беше направена още една промяна - статуетката може да има притежател от каквато и да е националност и играещ където и да е по света.

Бензема носи 12-а "Златна топка" в Реал (Мадрид), което ще се отрази и на личната му финансова сметка. В договора му има бонус от 2 милиона евро, които трябва да получи, ако спечели приза.

Рекордьор е Лионел Меси със седем "топки". Сега за първи път от 2005-а насам той не беше сред номинираните. Пет пъти носител е Кристиано Роналдо, а по три Мишел Платини (Франция) и Йохан Кройф и Марко ван Бастен. България също има своята "Златна топка" в лицето на Христо Стоичков през 1994 г.