Каспер Рууд се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис - неговият първи в турнир от Големия шлем. В неделя той ще спори за титлата с най-титулувания тенисист в мейджъри и в Париж - Рафаел Надал.

Във втория полуфинал Рууд победи с 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 хърватина Марин Чилич.

И докато за 36-годишния испанец това ще бъде 30-и финал в турнирите от Шлема и 14-и на "Ролан Гарос", Каспер е първият норвежец изобщо, който ще играе във финал на някой от четирите най-големи тенис турнира.

От понеделник той ще се изкачи от осмо на шесто място в световната ранглиста, а от 13 юни ще напредне и до пета позиция. До момента Каспер Рууд и Рафаел Надал никога не са играли официален мач помежду си, макар и много често да тренират заедно.

Испанецът стигна до заключителния мач и шанса да си върне трона след тежка контузия на съперника му Александър Зверев в първия полуфинал. При 7:6(8), 5:6, 40:30 германецът обърна десния си глезен, като на повторенията травмата изглеждаше ужасяваща.

Активистка за климатични промени излезе на корта. Бе изведена от стюарди.

Той се преви от болка на земята, бе изправен с помощта на двама души и изведен от корта на количка. Няколко минути по-късно се завърна с патерици, за да обяви, че не може да продължи мача.

Така двубоят завърши при резултат 7:6(8), 6:6 цели 3 часа и 13 минути след началото си.

Мачът започна с пробив на Зверев още в първия гейм, но Надал изравни при 4:4. При 5:4 гейма той имаше три сетбола, но с чудесен сервис Зверев ги отрази и насочи откриващата част към тайбрек.

В него поставеният под номер 3 в схемата германец поведе с 6:2 точки, но Надал показа изумителна воля и успя да обърне до 7:6 точки, след което и да спечели сета с 10:8.

Крайно необичаен пък се оказа вторият сет. В него и двамата тенисисти направиха по четири пробива, като осем от тях дойдоха в първите девет гейма.

Тук Зверев отново имаше инициативата, като сервираше за спечелването на сета при 5:3, но направи три двойни грешки и Надал направи пробив, за да намали. Няколко минути по-късно дойде и контузията в глезена, която поставя под огромно съмнение и участието на Зверев на "Уимбълдън", който започва на 27 юни.

Днес от 15:30 часа е женският финал, в който се противопоставят американката Коко Гоф и полякинята Ига Швьонтек.