Група активисти под името "Майките от Тянанмън" поискаха днес разследване за кръвопролитната разправа с демонстранти през 1989 г. на централния пекински площад, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Групата настоява за "отговорност на правителството", за огласяване на истината, правосъдие и обезщетения за жертвите на кръвопролитията на площад "Тянанмън" от 4 юни 1989 г. Активистите окачествяват тези събития като "жестока трагедия с невиждано зверство", в които военните безогледно са избили невинни хора, разгонили протестиращи и убили и ранили хиляди с танкове и стрелба на месо.

Семействата на пострадалите са идентифицирали 203 убити, сред които 14 ученици в начални и основни училища. Най-младият загинал е на 9 години, а най възрастният - на 66. В апела на "Майките от Тянанмън", публикуван от организацията "Права на човека в Китай", се настоява пред властите за възмездие чрез съдебни процеси, консултации и диалог.

Но в Китай са забранени всякакви дискусии за действията на армията през юни 1989 г. на площад "Тянънмън", както и възпоменателни прояви на годишнини от погрома срещу демонстранти. При наближаването на годишнини роднини на жертвите и правозащитници често биват поставяни под домашен арест, припомни ДПА.