Най-старият университет на Хонконг е премахнал от територията си прочутата статуя "Колона на срама", отбелязваща репресиите на китайските власти на площад "Тянанмън" срещу мирни протестиращи през 1989 г.

Решението предизвика критики срещу управителния съвет на учебното заведение и лидерите на Хонконг, като експерти настояват, че по този начин те целят "да пренапишат историята".

8-метровата "Кула на срама", построена от датския скулптор Йенс Гелшиот бе един от последните монументи, отбелязващи кървавата саморазправа на площад "Тянанмън" - тема, която е табу в континентален Китай. Тя се извисяваше на територията на кампуса на Университета на Хонконг от 1997 г. - годината, в която Хонконг премина към територията на КНР, съгласно режима "една държава, две системи" (Хонконг на теория разполага с висока степен на самоуправление).

Късно в сряда вечерта служители на университета покрили "Колоната на смъртта" с пластмасови прегради, за да я скрият от поглед. Силни звуци от електрически инструменти и вериги се чували от затворената зона в продължение на няколко часа, преди работници да бъдат забелязани да изнасят горната половина на статуята и да я закачат за кран към изчакащ корабен контейнер.

Властите в Хонконг наредиха да се премахне монумента още през октомври. Междувременно пазачи бяха назначени да блокират достъпа на репортери до статуята.

"Решението за остарялата статуя се базира на външен правен съвет и преценка за рисковете в името на интересите на университета", съобщиха от университета в четвъртък.

Статуята ще бъде пазена в склад и университетът увери, че ще "продължи да търси правни съвети за подходящи следващи стъпки".

Ежегодно студенти и активисти почистваха и пребоядисваха части от статуята, за да отбележат репресиите в Пекин. Монументът се бе превърнал в символ на по-широките свободи в Хонконг.

Гелшиот обяви пред "Гардиън", че е "шокиран и натъжен" от решението на университета.

"Помолих Университета на Хонконг да ми позволи да отида и лично да го прибера, но не получих отговор", заяви той. "Ако унищожат моя труд, ще търся компенсация и ще настоявам останките да бъдат върнати в Европа. Тук не става въпрос за национална сигурност. Това е моя частна собственост. Законът в Хонконг казва, че властите не могат да унищожават частна собственост по такъв начин."

По-рано творецът изпрати имейл към протестиращите, в който ги призова да "документират всичко, което се случва със статуята".

"Направихме всичко възможно, за да кажем на университета, че искаме да приберем статуята и да я върнем в Дания", подчерта той.

"Създаването й през 1997 г. бе символ на свободата в Хонконг, унищожаването й през 2021 г. е надгробна плоча на свободата в Хонконг", заяви Самюел Чу - основателят на базираната във Вашингтон неправителствена организация "Демократически съвет на Хонконг".