Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призна Русия за терористична държава. 99 членове на събранието подкрепили резолюцията, озаглавена "По-нататъшна ескалация на агресията на Руската федерация срещу Украйна". Само 1 от делегатите е гласувал въздържал се.

Това съобщи членът на украинската делегация в ПАСЕ Олексий Гончаренко. 

Текстът на резолюцията все още не е публикуван на сайта на органа, в момента са достъпни само проекторезолюцията и списъкът с предложените изменения.

Резолюцията призовава да се предостави на Украйна повече системи за ПВО и определя присъствието на Русия в Съвета за сигурност на ООН за незаконно.

Преди да се проведе вота украинският президент се включил на живо с видеообръщение. След гласуването той благодари в социалните мрежи за взетото решение.

"Благодарен съм за възможността да говоря днес пред ПАСЕ. За внимание към Украйна. Приветствам приемането на днешната резолюция на ПАСЕ, определяща настоящия режим на РФ като терористичен. Това е силен сигнал към международната общност и Русия, че наказанието за престъпленията е неизбежно!"