Храбрият украински народ и основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж са финалисти за тазгодишната награда „Сахаров“, присъждана от Европейския парламент за свобода на мисълта.

Третият финалист е Комисията за истината в Колумбия.

Лауреатът ще бъде обявен на 19 октомври. Наградата в размер на 50 000 евро ще бъде връчена на 14 декември на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Храбрият украински народ, представляван от президента Володимир Зеленски, е номинация на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в Парламента.

Интересно е, че имаше още една номинация – на народа на Украйна. Тя бе дело на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и либералната група „Обнови Европа“.

Кандидатурата на Джулиан Асанж е издигната от италианската независима евродепутатка Сабрина Пинедоли и още 40 нейни колеги. Той огласи тайни американски документи, които според поддръжниците му разкриват данни военни престъпления, незаконни арести и изтезания. Те бяха публикувани от водещи световни издания. САЩ обаче обвиняват австралиеца, че с разкритията си е издал много американски тайни агенти В момента Асанж е в британски затвор и очаква решение да бъде екстардиран в САЩ, където го заплашва тежка присъда.

Комисията за истината в Колумбия е номинирана от радикалната левица в ЕП. Тази комисия е създадена по силата на мирното споразумение от 2016 г., сложило щрай на най-дългата гражданска война в съвременната история. Цзелта й е да установи фактите за нарушенията на човешките права по време на конфликта и да се бори за правата на жертвите.

През 2021 г. с наградата "Сахаров" бе удостоен осъденият руски опозиционер Алексей Навални.