Лидерите на ЕС постигнаха рано тази сутрин компромис и наложиха частично петролно ембарго срещу Русия. То предвижда временно изключение за доставките по петролопроводи. Дерогацията бе поискана от Унгария, която в родължение на месец блокираше шестия пакет от санкции.

Всичко това се случи на специалния Европейски съвет в Брюксел.

Решението ще има ефект върху 75 на сто върху доставките на руски петрол, а до края на годината ще засегне 90 на сто от вноса му в Европа, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

България също получава отсрочка и ще може да купува руски петрол още две години - до края на 2024 г., казаха пред Клуб Z дипломатически източници от Брюксел.

Сега Съветът на ЕС трябва да финализира тази забрана, допълни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя увери, че съвсем скоро Брюксел ще се върне на оставащите 10 процента от руския петрол.

В отговор на журналистически въпрос Мишел каза, че одобреният пакетще придобие законова форма утре.

Унгария е получила и поисканите в последния момент гаранции, че ЕС ще гарантира сигурността на доставките й в случай, че има проблем с тези по петролопровода „Дружба“. Премиерът Виктор Орбан е обяснил, че има възможност да бъде увеличен капацитетът на тръбопровода „Адриа“, свързващ страната му със съседна Хърватия, каза Урсула фон дер Лайен. Необходимото за увеличаването време е между 45 и 60 дни. Необходими са и някои инвестиции, най-вече за модернизиране на рафинериите вн Унгария. Причина е, че руският петрол е различен от идващия по „Адриа“.

Европейският съвет ще разгледа отново във възможно най-кратък срок въпроса за временното изключение за суровия петрол, доставян по тръбопроводи.

Споразумението засяга две трети от вноса на руския петрол, изтъкна Шарл Мишел и допълни, че така Европа спира голям източник за финансирането на военната машина на Кремъл. Урсула фон дер Лайен даде обяснение на споменатите цифри.

Две трети от руското „черно злато“ се внася в ЕС по море. А една трета идва по петролопровода „Дружба“, който снабдява Централна Европа – Германия, Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

По „Дружба“ текат и 10-11 на сто от руската суровина към ЕС. 90-те процента, от които Европа трябва да се откаже до края на годината, са изчислени въз основа на обещанията на Полша и Германия да спрат дотогава своя внос.

Сбербанк, която е най-голямата руска банка, ще бъде извадена от международната система SWIFT, дотълни Фон дер Лайен. Одобрена е и забрана за застраховане и презастраховане в ЕС на кораби от руски компании. Спира се също така предоставянето на широк спектър от бизнес услуги за руски компании. В ЕС ще бъде спряно излъчването на още три руски държавни програми, разпространяващи дезинформация.

Европейският съвет прие в края на първия ден от заседанието си заключения за Украйна. ЕС работи върху механизъм за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за страната в размер на 9 милиарда евро, изтъкна Фон дер Лайен.

Лидерите приветстват създаването на съвместен екип за разследване, координиран от Евроюст, и с подкрепата на Европол. На Русия, Беларус и всички извършители ще бъде потърсена отговорност за действията им в Украйна в съответствие с международното право.

Украинският презинетт Володимир Зеленски направи обръщение по видеоръзка към европейските лидери. Той алармира, че ситуацията в Донбас става все по-тревожна и тежка заради продължаващите руски обстрели.