Унгарският премиер Виктор Орбан отправи нови искания за допълнителни изключения за страната му в случай, че бъде постигнато споразумение за петролно ембарго срещу Русия.

Това стана в първия ден от специалния Европейски съвет в Брюксел.

Европейските лидери са близко до сделка, която ще позволи изключение за петролни доставки от Русия по тръбопроводи. Това бе главното искане на Будапеща.

Сега обаче и то се оказа недостатъчно.

„Компромисът е добро решение за Унгария“, заяви Орбан пред журналисти при пристигането си.

Но допълни, че страната му ще се бори за гаранции, че ако нещо се случи с доставките по тръбите, тя ще запази правото си да получава петрол по морски или или други маршрути, по-специално по тръбопровод от Хърватия.

Според предложение на Европейската ковмисия ембаргото ще бъде само за внос по море. А страни без излаз на море като Унгария ще имат повече време за диверсифициране на източниците. Предложението предвижда отсрочка и за България до края на 2024 г.

Орбан допълни, че „в следващия кръг от разговори“ ще трябва да бъдат обсъдени инвестициите и времето, от което Унгария ще има нужда, за да прекрати зависимостта си от руския петрол. Той обаче допълни, че въпросът не трябва да се дискутира сега.