Една заран Момчил Дуканов се събудил в леглото и установил, че иска да създава изделия от дърво...

Той ни разказва, че преди 2017 г. – годината, в която започва метаморфозата му в дърводелец, не е имал никакъв опит в занаята.

"Завършил съм музикално училище с пиано. Занимавах се дълго време с класическа музика. После завърших консерваторията със звукова режисура и звуков и медиен дизайн. Започнах работа в телевизии със звук и видео монтаж. Постепенно преминах към продуцирането.

Продуцирах ежедневно предаване в Pro BG, за кратко и в бТВ. После преминах към рекламата - през 2013 г. създадох своя production service компания, която работи и до днес".

Но изглежда призванието на Момчил е работата с ръце. Тя е основният инструмент на неговото творчество – както на клавишите, така и при обработката на дървото. 

Boaz. И дъските, които са тема за разговор на маса

През 2018 г. Момчил вече разполагал със собствен сайт за марката си - Boaz Woodwork. Две години по-късно отворил и физически обект на култовата Самоводска чаршия във Велико Търново.

"Занимавам се с т.нар. бутикови изделия за дома – предимно кухненски дъски за рязане и сервиране. Изработени са от масивна европейска и екзотична дървесина. Те са много здрави, не затъпяват ножовете, не вкарват стружки в храната и най-важното – красиви са. Веднага стават тема за разговор на маса".

Момчил уверява, че творенията му са идеален подарък за хората, които "уважават това, което влиза в домовете им".

"Скъпите изделия идват в прекрасни бутикови кутии, презентирани са по интересен начин с изцяло естествени материали. Няма и да ви хрумне да потърсите подаръчни опаковки".

Момчил обяснява, че пръв в България е започнал да изработва бутикови дъски, които вече са били нашумели в САЩ и в ЕС.

"Хората на запад бяха основните ми клиенти в самото начало. После и българите постепенно разбраха, че това е нещо красиво и важно в ежедневието им."

Днес половината клиенти на дърводелеца са от България. Останалите идват предимно от държави членки на ЕС като Белгия, Дания и Нидерландия.

Трудът, който те прави свободен

Като повечето собственици на малък бизнес Момчил изпитва трудности заради войната в Украйна.

"Скочиха цените на суровините и пазарът е непредвидим. В момента е трудно човек да планира действията си. Хората съкращават разходи, цените на доставките се вдигат до небето. Англия, от която преди имах много клиенти, на практика изчезна като пазар. Заради Брекзит".

Но предизвикателствата не сломяват духа му.

"Когато работиш сам, трябва постоянно да проявяваш сериозна дисциплина. Нямаш лукса да се оправдаваш и да прехвърляш отговорността на други. Няма кой да ти свърши работата. Зад това да си извоюваш свободата, да разполагаш с времето си, стои много труд и дисциплина".

Бъдещето на BOAZ

Момчил ни разказва, че планира да изгради нова по-голяма работилница.

"Но не искам да се вдигне на ниво производство. Трябва да е за бутикови изделия. Всичко трябва да минава през мен. Предпочитам да направя 15 неща като хората, отколкото 150, на които да им липсва характер".

Дърводелецът поставя съхраняването на своя стил като приоритет при разгръщането на новите страници от живота на BOAZ.

"Каквото и да правиш като бизнес, най-важното е да можеш да създадеш продукт, чрез който хората да могат да те разпознават. Тогава един майстор се превръща в творец".