Правителството форсира приемането на Националния план за въвеждане на еврото в България и днес той ще бъде приет на заседание на Министерски съвет. Новината съобщи лично премиерът Кирил Петков в началото на срещата на министрите. 

Планът бе изготвен през 2021 година и представлява практическо ръководство за стъпките по въвеждането на общата европейска валута в страната ни. Желанието на София е да стане пълноправен член на еврозоната от първи януари на 2024 година. В момента страната ни се намира в т.нар. "чакалня" или механизма ERM II. 

Датата обаче е по-скоро пожелателна, защото приемаенето ни не зависи само от нас. То трябва да бъде одобрено от ЕК, ЕЦБ, страните-членки и Дания. Освен това България трябва да се справи с инфлацията и дефицита, ако иска да отговаря на критериите от Маастрихт - фактическите "порти" за влизане в зоната. 

И макар до скоро да изглеждаше, че в страната има общо политическо съгласие за приемането на еврото, то коалиционните отношения започват да се пропукват и по тази тема. Основен противник на ранното приемане на плана за приемане на еврото у нас е председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от "Има такъв народ", както и цялата формация на групата в парламента. Каримански никога не е заявявал, че е против влизането в еврозоната, но обтекаемо винаги е твърдял, че трябва да се внимава. 

Така още вчера той заяви пред БНР, че днешата точка в заседанието на МС не би трябвало да е там. 

"На експертните коалиционни съвети вече се договорихме, че първо трябва да видим анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута, да бъдат посочени очакваните промени, ползи, разходи, рискове. Отново се бърза, отново се вкарва проект за решение, без да бъдем информирани като коалиционни партньори", заяви той. 

И посочи, че в анализа трябва да се видят икономическата и финансовата политики, регулаторната рамка, надзора, номиналната конвергенция.

Каримански искал да се извървят всички стъпки преди да се говори за техническите параметри по приемането на еврото.

"Няколко пъти разговаряхме. Направих редакция на част от първоначално представената ни структура за такъв анализ. Дадох я на колегите коалиционни партньори. Те се съгласиха с част от нашите аргументи. И остана да бъде изготвен този план. Това, което ние правим, трябва да е в логическа последователност. Това нещо не се спазва и като коалиционно споразумение, в което е записано, че след обществено обсъждане се пристъпва към тези стъпки", каза още той. 

Припомняме, че Любомир Каримански бе основен кандидат за гуверньор на БНБ (бламиран от останалите коалиционни партньори, начело с "Продължаваме промяната") - основната институция, която ще отговаря за трансформацията на валутния ни пазар и стълб в изграждането на еврото у нас. 

На този фон правителството днес все пак прие оперативния план, като анонса за това направи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване на България към еврозоната" - обяви Василев.

Трябвали ни 18 месеца за техническа подготовка, така че нямало много време за отлагане.