Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Икономическа полиция прати на прокуратурата поредни данни за злоупотреби - този път свързани с "герберската" община Драгоман, става ясно от съобщение на МВР. 

Както и при друг случай, който бе оповестен вчера, отново става въпрос за пари, отпуснати с две постановления на Министерския съвет от края на 2019 г., за обществени поръчки за аварийно почистване и укрепване на коритото на река. В случая - р. Габерска.

Според разследващите, община Драгоман е платила по двете обществени поръчки общо 858 985 лева, а наетият подизпълнител е извършил работата за сума няколко пъти по-малка.

"От събраните документи по проверката се налага изводът, че община Драгоман е сключила договорите за почистване и укрепване на реката на стойност значително надвишаваща пазарната за извършване на такъв тип строително-монтажни работи.

В същото време длъжностните лица от местната администрация, които е следвало да упражнят контрол по изпълнението на обществената поръчка, не са изпълнили своите задължения", твърдят от МВР.

Мнението на полицията е, че е налице престъплението умишлена безстопанственост - по чл. 220 от НК. Но, както знаем, последна дума има прокуратурата.

С изменения на НПК от 2017 г. кметовете и председателите на общински съвети бяха дадени като подсъдност на спецпрокуратурата. Сега - с вероятното й предстоящо закриване, тези дела ще се върнат в окръжните съдилища по райони.

Ето и цялото съобщение на МВР:

ГДНП прати материалите от проверката за проведени от община Драгоман обществени поръчки в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство

Проверката е започнала след получен сигнал за нарушения, извършени от община Драгоман с отпуснати средства за овладяване и преодоляване на последици от бедствия. Парите са били отпуснати с две постановления на Министерския съвет от края на 2019 г., за което е имало обществени поръчки за аварийно почистване и укрепване на коритото на река Габерска в селата Габер и Несла.

При реалното проследяване на цените по сключените договори, касаещи изпълнението на обществените поръчки, е установено, че община Драгоман е платила по двете обществени поръчки общо 858 985 лева, а наетият подизпълнител е извършил работата за сума няколко пъти по-малка.

От събраните документи по проверката се налага изводът, че община Драгоман е сключила договорите за почистване и укрепване на реката на стойност значително надвишаваща пазарната за извършване на такъв тип строително-монтажни работи. В същото време длъжностните лица от местната администрация, които е следвало да упражнят контрол по изпълнението на обществената поръчка, не са изпълнили своите задължения.

Мнението на разследващите е, че са налице данни за образуване на досъдебно производство по чл. 220 от Наказателния кодекс. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.