Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За поредна проверка на националната "Икономическа полиция", завършила с мнение за извършено престъпление (без участие на прокуратурата), съобщават от МВР.

В случая става въпрос за т. нар. спешен ремонт на авариралите диги на река Места край село Борово, община Гоце Делчев. Природното бедствие бе през 2016 г.

В сигнала, подаден от министъра на земеделието в началото на тази година, е посочено, че през декември 2021 г. е установено, че дигите са с нарушена цялост.

Оказало се също, че дясната дига на Места в землището на с. Борово изобщо не е била въведена в експлоатация, след като на това място е бил правен ремонт по спешност, като е изготвен проект и е съставен констативен акт 15. Но дотам.

Въпреки това, извършено плащането към изпълнителя на обекта.

МВР смята, че така са изгубени виновно 250 000 лв. за земеделското министерство.

Проблемът е, че след "спешността" служители на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) са имали задължения да набавят постфактум разрешителни от РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район". Това не е направено.

"Служителите на МЗХГ е трябвало да набавят по време на изпълнението документите, нужни за окомплектоване на Окончателния доклад, и впоследствие обектът да бъде въведен в експлоатация.

Предстои материалите по случая да бъдат изпратени на Софийската градска прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 282 от НК срещу длъжностни лица от Министерството на земеделието ...", пишат още днес от МВР.

Както е известно, от миналата година МВР праща в прокуратурата - а често и оповестява публично,  стотици преписки, по които според Икономическа полиция, ГДБОП и др. е можело и трябвало да се работи, а държавното обвинение не го прави.

Такава е и проверката за 53 млн лв., изтеглени кеш от аванса за строителство на магистрала "Хемус", която тръгна от ГДБОП, а не от подчинените на Иван Гешев.

Ето и оригиналното съобщение на МВР:

Икономическа полиция - ГДНП е приключила проверката за ремонта на дигата на р. Места

​Нанесени са загуби на земеделското министерство за четвърт милион лева

Главна дирекция "Национална полиция" е извършила проверка за спешния ремонт на авариралите диги на река Места край село Борово, общ. Гоце Делчев. В сигнала, подаден от министъра на земеделието в началото на тази година, е посочено, че през месец декември 2021 г. са били установени нарушения на целостта на съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите на р. Места. Оказало се също, че дясната дига на р. Места при км 14+750, в землището на с. Борово, не е била въведена в експлоатация (протокол обр. 16).  На това място е бил правен ремонт по спешност, като е изготвен проект и е съставен констативен акт (образец 15). Извършено е и плащането на изпълнителя на обекта, но последващи действия по изготвяне на окончателен доклад от дружеството, упражняващо строителен надзор, не били предприети, вследствие на което не е съставен и протокол  (обр. 16). По тази причина МЗХГ не са успели да изпълнят отчетните си задължения пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за получените от държавата с Постановление от 10 май  2016 г. на МС средства в размер на 250 000 лева.

След извършена от Икономическа полиция проверка е установено, че са налице пропуски, вследствие на които МЗХГ не е успяло да изпълни отчетните си задължения - ненабавяне на разрешителни от РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район". Изяснено е, че тези документи е следвало да бъдат набавени от съответните длъжностни лица от МЗХГ, тъй като строежът е започнал съгласно чл. 148, ал. 2 и при условията на чл. 148, ал. 6 от ЗУТ, а именно – по спешност. Служителите на МЗХГ е трябвало да набавят по време на изпълнението документите, нужни за окомплектоване на Окончателния доклад, и впоследствие обектът да бъде въведен в експлоатация.

Предстои материалите по случая да бъдат изпратени на Софийската градска прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 282 от НК срещу длъжностни лица от Министерството на земеделието за това, че през 2016 г. не са изпълнили задълженията си да набавят необходимите документи за въвеждане в експлоатация на коригираните диги на река Места, с което ведомството не успяло да изпълни отчетните си задължения пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за получените от държавата четвърт милион лева. 

Коментари

Чай ся!

Дигата е направена, има Акт15, но не са доведени докрай документите за въвеждане в експлоатация... както при магистрала Струма. Магистралата си е там колите вървят по нея от 2008 г.... ма Акт 15, но няма Акт 16 и не е въведена документално в експлоатация. Та с дигата как са откраднати пари, като е направена, има Акт 15, но няма Акт 16 заради документи..... Отново поредния балон на бясното куче Рашков.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.