Вселенският патриарх Вартоломей в интервю за гръцката телевизия ЕРТ отрече, че има намерение да изгони руските монаси от Света гора, но намекна, че условие за това е те да се държат благоразумно.

Интервюто на Вартоломей е дадено по повод утрешното му посещение на Света гора, която е в диоцеза на Вселенската патриаршия, съобщава БТА.

По повод публикациите за възможно изгонване на руските монаси от монашеската република, Вартоломей заяви:

„Казаха се и се изписаха някои странни работи, че ще отида да изгоня руските монаси. Това са митове. Нямам дори намерение да гоня когото и да било, мисля, че няма да ме провокират да направя нещо подобно. Нека да се държат благоразумно, за да не бъде изгонен никой. Това са очевидни неща. Аз отивам там като поклонник“.

В средата на май секретарят по международните отношения на Московската патриаршия Димитрий Сафонов каза, цитиран от ТАСС, че Руската православна църква се опасява, че руските монаси могат да бъдат изселени от Атон. Той се позова на медийни публикации, според които гръцкият премиер Кириакос Мицотакис бил дал „съгласие за изселването на руското монашество“.

В интервюто си за ЕРТ на въпрос за позицията на Руската православна църква и на руския патриарх Кирил по отношение на войната в Украйна, Вартоломей отговори:

"Не би било възможно всички Църкви да не осъдят насилието, войната. Но Руската църква ни разочарова. Не исках Руската църква и моят брат, патриарх Кирил, да стават това трагично изключение. Не знам как той самият може да оправдае себе си пред съвестта си. (...) Трябваше да изправи снага. Защото може някой да отвърне, че е под натиск от президента Путин“.