Руският патриарх заяви в четвъртък, че неговата църква и вярващите се борят срещу антихриста. Макар че той не каза нищо конкретно за Украйна, коментарите му подкрепиха опорната точка на Кремъл за войната - действията на Русия в съседката й са реакция срещу чуждестранен агресор.

"Защо външни сили се надигнаха срещу руските земи? Защо се стремят да унищожават, да разделят, да настройват брат срещу брат?", попита Кирил пред "РИА Новости", цитирана от Ройтерс.

Патриархът, който е близък съюзник на президента Владимир Путин, защитава действията на руската армия и възприема войната като сблъсък със западната либерална култура, която той смята за упадъчна, по-специално в нейното толериране на хомосексуализма.

Позовавайки се на текст от Новия завет, в който е описан конфликтът между доброто и злото, кулминиращ във второто пришествие на Христос, Кирил обяви, че "Книгата за Откровението споменава определена сила, която възпира идването в света на антихриста".

"Някои смятаха, че църквата е тази, която задържа това и така е правилно", обяви той. "Църквата пази хората да не загубят ориентацията си в живота... Православната вяра е, живее и действа в Православната църква – това е силата, която възпира (антихриста)".

Кирил каза, че не е случайно, че "в тази сила днес са насочени острите стрели на всички, които се стремят да компрометират църквата, да я разделят и откъсват от народа".