Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. Това обяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, цитиран от БНР. 

"Стратегическият план е документът, на чиято база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, затова той е много важен и като за първи път тези пари трябва да постигнат едни цели, които са общоевропейски цели, тоест вече ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава", коментира и Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации. 

Тя също потвърди, че страната ни е получила 200 забелжки, но и подчерта, че това не е толкова страшно и че има държави с по 400 такива. 

"Това не означава, че много сме се объркали. Варират забележките на комисията."

Председателката на Института смята и че България не трябва да говори за "усвояване" на тези средства, защото те били "за постигане на конкретна цел. 

"В случая е са девет цели на Европейския съюз, свързани със справедливия довод на фермерите, с опазване на околната среда, докато се прави земеделско производство, със социалния живот в селските райони. Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за постигане на конкретни резултати".