България ще поиска от Европейската комисия разрешение да внесе проекта си на Стратегически план за развитие на земеделието до 2027 г. със закъснение, съобщава БНР.

Съгласно еврорегламентите националният план трябваше да е готов до 1 януари 2022 година, но заради политическата криза трикратните парламентарни избори и дългото управление от служебно правителство , документът все още не е готов, а част от предложенията в него предизвикват остро недоволство сред  фермерите, съобщи за „Хоризонт“ съпредседателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

„Съвсем недвусмислено ние изразихме позиция в самата тематична работна група, че за нас като държава е много по-добре да бъде изработено правилно и съответно да бъде по-добре прилагано. Има немалко държави членки, които също няма да бъдат готови с техните стратегически планове, така че ние няма да сме единствените, което вероятно е в наша полза“, каза Симеон Караколев.

На 21 декември е последното за тази година заседание на тематичната работна група, на което фермерите ще обсъждат една от най-спорните  теми, свързани с таваните на субсидиите.