Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В Германия първия нощен кмет е избран в Манхайм през 2018-а, последният засега ще се избира в Мюнстер.

Първопроходецът в Манхайм Хендрик Майер успява да се пребори с 40 конкуренти и да се заеме с осигуряването на нощната хармония в града – съчетавайки интересите на собствениците на заведения, техните посетители, местните жители и градските власти. Тъй като нощният живот е източник на немалко напрежение – шумът, счупените бутилки и безогледно разхвърляните боклуци определено предизвикват недоволство.

Но идеята не е германска – първият нощен кмет е назначен в Амстердам през 2003-а година, а негови колеги има и в Ню Йорк, Лондон и Париж. Като не на последно място въпросът е икономически – щом клиентите на нощните заведения дават немалко пари за напитки и храни, автобуси и таксита. Бурният нощен живот е и важен фактор за привличането на туристи.

Но точно през нощта забавляващите се са най-малко склонни да се придържат към правилата – сред задачите на нощния кмет е например да се бори с посегателствата, на които биват изложени младите дами в по-късните часове, или пък с уринирането на открито. Майер в Манхайм предложил в този контекст да се даде възможност за безплатно посещение на тоалетните в кръчмите, което сработило, но не и неговата идея за подвижни писоари – никой местен жител не искал да се поставя подобно нещо пред дома му.

В Манхайм още от самото начало нощният кмет докладвал редовно на отдела по сигурността в общината, нерядко на срещите присъствала и полицията – така успявали да намерят по-лесно решение на нощните проблеми.

Понятието междувременно остава ново и необичайно и за Германия, макар да са минали години от назначаването на първия такъв кмет. Не са рядкост въпросите от типа – дали „нощният“ не стои по никое време в общината, за да помага на тези граждани, които през деня не са имали време. Или не извършва дейност, заместваща полицейската? Не – основното става дума за посредничество - между съдържателите на заведения, изнервените граждани и градските власти.

Междувременно редица други германски градове също са се сдобили с нощни кметове – Лайпциг, Оснабрюк, Висбаден, Майнц, Хайделберг, Саарлуи. Смислеността на функцията е оценена и в Мюнстер, който също всеки момент ще назначи свой нощен кмет – кандидати има достатъчно. Както посочва местната преса, за този пост няма нужда да се води предизборна борба, нито има нужда от партийно членство. В много по-голяма степен се търсят комуникационни и посреднически способности, както и дипломатически умения – да има с кого да се обсъдят възникналите проблеми. От кандидатите се очаква добре да познават градските кръчми и клубове и да успеят да постигнат един нелесен баланс – между насърчаването на нощния живот и гарантирането на респект и сигурност на жителите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.