Паническа блъсканица сред събралите се в италиански нощен клуб младежи причини смъртта на петима непълнолетни и една жена, предадоха световните агенции.

Ранените са над 100, включително 12 в тежко състояние, съобщава Франс прес. 

Асошиейтед прес и ТАСС съобщават за 35 ранени. Следствието проучва дали аварийните изходи са били отключени.

По данни на италианските пожарникари, съобщени в Туитър, причина за паниката може да е станало пръскането на дразнещо вещество. Осем души вече бяха арестувани днес по подозрение, че са пръскали събралите се с лютив спрей, отбелязва АФП. Според следствието целта им е била да откраднат от събралите се ценни вещи. Възможно е те да са замесени и в други аналогични случаи при други събирания на открито.

Трагедията се случи около 1:00 ч. местно време (0:00 ч. по Гринуич) в нощния клуб "Лантерна адзура" в градчето Кориналдо. Около 1000 души, повечето младежи, се събраха за концерт на рапъра Сфера Ебаста.

Загинаха три момичета, две момчета и пълнолетна жена, която решила да придружи дъщеря си на концерта на популярния сред младежите изпълнител, наречен "краля на рапа".

"Танцувахме преди началото на концерта, когато усетихме лютива миризма", разказва пред медиите ранен младеж на 16 години, намиращ се в болница в град Анкона. "Побягнахме към един от аварийните изходи, но се оказа блокиран и охраната ни каза да се върнем".

Според свидетелства на очевидци, публикувани в италианските медии, тълпата се насочила към ниска стена, през която паднали десетки младежи. Оказалите се най-отдолу били смазани. Ранените, понесли травми и охлузвания, са били отведени първо в най-близката болница в град Сенигалия, а оттам най-тежките случаи били изпратени в болницата в град Анкона. 

БТА