Вътрешнопартийният скандал в БСП с нов епизод на пленума днес, след през седмицата лидерката на соцпартията се оплака публично, че е била привикана от прокуратурата да дава обяснения за Кирил Добрев.

Днес отново общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 „за“ и двама  „въздържали се“ реши, че Добрев и Калоян Паргов не могат да участват в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на него. Това съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия.  

На 4 октомври Нинова съобщи на брифинг, че е получила призовка да се яви на разпит и да предостави запис и заверени копия на стенограма и протокол от заседание на Националния съвет на БСП в края на август т.г. Поводът е образувана прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев. Призовки са получили и други двама членове на Националния съвет на БСП - Борислав Гуцанов и Гергана Алексова. Нинова обяви, че прокуратурата е взела в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП и определи държавното обвинение като "бухалка за неудобните".

Не закъсня и реакцията на Добрев, който потвърди, че е подал жалба в прокуратурата, защото са му позволили да присъства, но не и да гласува на последния пленум на БСП. Добави, че след като е бил изключен от партията, съдът е открил нарушения и го е върнал като член на Националния съвет и затова има право пълноправно да участва в заседанията. 

„В тази страна има закони. Решенията на върховните съдилища са задължителни и не подлежат на обжалване, тълкуване. Притеснението ми е, че БСП започва да се превръща в сектантска организация, в която единственото важно нещо е какво ще каже главният шаман“, коментира днес пред журналисти след решението на контролната комисия Калоян Паргов, цитиран от БТА.

„Националният конгрес трябва да се свика, за да може, като най-висш орган, да обсъди тази унизителна ситуация, в която е изпаднала партията. Вече сме стигнали до едноцифрен резултат на изборите“, смята той.

Кирил Добрев добави, че общо петима души са лишени от право на глас на днешния Национален съвет, сред които и кметът на Перник Станислав Владимиров. Той призова за бързо свикване на Конгреса на партията и смяна на ръководството ѝ.

Владимиров обясни преди началото на пленума, че е дал заявление за напускане на Националния съвет преди месец.

Ден след изборите - на 3 октомври, над 70 членове на БСП внесоха подписка с искане за свикване на пленума. 

Дневният ред е от четири точки - анализ на резултатите от проведените избори и дефиниране на политически изводи и мерки; свикване на заседание на 50-я Конгрес на БСП на 22 октомври за приемане на решения по неотложни въпроси и определяне на дневен ред; избор на работна група за провеждане на разговори с политически партии и сдружения за създаване на ляво политическо обединение и разни.

В писмото на социалистите, поискали свикване на Национален съвет, определят изборният резултат на БСП на 2 октомври като "историческо дъно".

В петък от столичната организация на БСП поискаха незабавно свикване на конгрес.

В началото на седмицата Нинова специално подчерта, че не смята да подава оставка заради представянето на партията на изборите.