Традиционният прием на президента за 24 май беше свръхпосетен, нещо като светско-политическото събитие на годината. Интересът вероятно беше повишен и заради паузата от 2020 г. насам, наложена заради пандемията. 

На приема президент и премиер се постараха да изглеждат в отлични отношения. Камерите запечатаха широките усмивки на Радев и Петков, които иначе през медиите редовно си разменят забележки, а критиките на държавния глава към кабинета са почти всекидневни.

Най-любопитното присъствие в "Бояна" във вторник вечер не беше на Стефан Янев, бивш военен министър, бивш служебен премиер и бивша (поне официално) дясна ръка на Радев. Идеите на "Български възход", партията, която Янев обяви, че прави след като беше уволнен от сегашния кабинет, се смятат и за близки до някои схващания на президента.

Далеч по-интересна фигура от Стефан Янев обаче беше забелязана снощи на приема - главният прокурор Иван Гешев. През първия мандат на Радев Гешев положи сериозни усилия, за да разваля спокойствието на президента. Кулминацията на действията му - нареденото от него нахлуване в сградата на президенството през юни 2020 г., беше и един от сериозните тласъци за избухването на националните протести, чиито основни искания бяха смяната на правителството и оставката на главния прокурор. Оттогава Радев не е пестял негативните си оценки за обвинител №1, както и обратното.

На снощното събитие не бяха забелязани лидерката на БСП Корнелия Нинова (която отсъстваше и при официалната церемония по встъпването във втори мандат на Радев), както и бившият премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

 В йерархията на културата е важно благородството на духа, а не богатството или властта, каза Радев в словото си.

 „Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна култура“, обърна се той към присъстващите хора на духа и ги поздрави, че със слово и дело градят бъдещето на България и задълбочават отношенията на страната ни в Европа и по целия свят.

Президентската двойка - Румен и Десислва Радеви, посреща премиера Кирил Петков и съпругата му Линда.

 

Депутати и министри дойдоха на приема

Президентът (1997-2002) Петър Стоянов разговаря със спортния министър Радостин Василев.

 

Стефан Янев
И Гешев се появи в "Бояна"