Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Испанското правителство прие план на стойност 12 милиарда евро за производство на микрочипове и полупроводници. Целта е превръщането на Испания в "еталон" в този стратегически сектор, изпитващ голям недостиг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С тази инициатива, финансирана със средства от европейския план за възстановяване след COVID-19, Испания "започва надпревара, за да се превърне в еталон в полупроводниковата индустрия", заяви испанският министър-председател Педро Санчес в "Туитър". Идеята е "да се създаде стабилна екосистема за бъдещето на компютрите в Европа и да се привлекат големи инвестиции", допълни Санчес, който днес се срещна на форума в Давос с шефа на американския гигант за чипове "Интел" (Intel) Пат Гелсингър и с шефа на "Куалком" (Qualcomm) Кристиано Амон.

Полупроводниците, които се произвеждат основно в Азия, са от съществено значение за производството на автомобили, смартфони и медицинска техника. През миналата година те са представлявали глобален пазар на стойност 600 милиарда евро.

Секторът се сблъсква от една година насам със сериозен недостиг на суровини, дължащ се на бум в търсенето на електронни продукти и на смущенията във веригите за доставки, причинени от кризата в здравеопазването. Според производителите се очаква недостигът да продължи до 2023 г. или дори до 2024 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.