Чрез своите неприемливи действия Русия показа, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа.

Това се казва в съвместно изявление на Европейската комисия и САЩ за енергийната сигурност.

Такива действия са спирането на износа на природен газ за България и Полша, както и спирането на газа и тока за Финландия. ЕК и САЩ осъжад използването от страна на Русия на изнудването чрез енергията и потвърждават ангажимента си за засилване на европейската енергийна сигурност.

В цяла Европа се полагат усилия за диверсификация на доставките и намаляването на зависимостта от руски газ. От 2020 г. Финландия е свързана с Естония чрез Балтийския интерконектор. Този проект е подкрепен от ЕК, който прави по-сигурни доставките за Финландия и региона. На 1 май заработи газовият интерконектор между Полша и Литва и така се засилва устойчивостта на пазарите за газ в целия Балтийски регион. Този проект съкщо е подкрепен от Европейската комисия, както и от Механизма „Свързана Европа“.

Брюксел и Вашингтон са наясно за спешната необходимост от действия за намаляването на енергийните доставки от Русия. Двете страни си оказват помощ в рамките на съвместната работна група за енергийна сигурност, обявена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента Джо Байдън на 25 март. Чрез тази група ще се работи за още по-голяма диверсификация на газовите доставки в Европа.

ЕС и САЩ смятат за важна стъпка наемането от страна на Финландия на плаващ терминал за втечнен природен газ, принадлежащ на американски доставчик. Той ще влезе в действие до края на годината.