„Ускорено се работи по техническото приключване до средата на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция.“

Това заяви в Брюксел министърът на енергетиката Александър Николов. Той участва в извънредно заседания на Съвет „Енергетика“, свикано заради спирането на доставките на газ за България и Полша от страна на "Газпром".

„Ефективното въвеждане в експлоатация на интерконектора има ключово значение за реалната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа“, изтъкна Николов.

Диверсификацията бе сред най-важните теми, обсъдени от министрите

Съветът единодушно заяви своята солидарност с двете страни и осъди действията на руската компания доставчик като грубо нарушаване на действащи договори.

„Убедени сме, че запазването на единството на Съюза, споделяне на солидарността и обединяване на усилията на държавите членки е правилният път напред в настоящата безпрецедентна ситуация“, каза още Александър Николов.

 Той изтъкна значението на координацията между държавите членки за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем.

„България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София“, допълни енергийният министър.

Няма опасност за потребителите и индустрията у нас

Проучен е и ефектът от спирането на газа  върху Полша и България. И Александър Николов, и полската му колежка Ана Москва са информирали министрите, че няма да има незабавно прекъсване на газовите доставки за потребителите и ндустрията в техните държави. Това каза Барбара Помпили – министърката на енергетиката на Франция, която в момента председателства Съвета на ЕС.

„Действията на Русия само засилиха нашата решимост да станем по-независими от изкопаеми горива, идващи от Русия, както се споразумяхме на  Европейския съвет през март“, каза Помпили.

Тя настоя, че всички доставчици трябва да спазват условията на договорите, с които са се ангажирали. 

„Трябва да видим хармонизиран и съвместен отговор, който ще спазва вече постигнатите договори“, каза Помпили.

Спирането е неопрадвано и е предупреждение, че всяка страна от ЕС може да бъде следващата, смята еврокомисарката за енергетиката Кадри Симсон. Тя окачестви предприетата от „Газпром“ стъпка като опит за разделяне на ЕС , на който трябва да бъде отговорено чрез засилване на единството и солидарността.

Тя припомни, че решението на руската компания доставките да бъдат плащани в рубли е едностранна промяна на договорите. И от гледна точка на търговското право е напълно законно тези условия да бъдат отказани от клиентите. Изискваният от „Газпром“ начин за плащане в рубли осигурява активи на Централната банка (ЦБ) на Русия, като така се нарушават наложените срещу нея санкции.

Много компании трябва да платят на „Газпром“ в средата на този месец. 

„Опитваме се да разберем по-добре какво трябва да направят те и да им кажем ясно, че плащането в рубли чрез механизма за конвертиране, управляван от руските власти, и втора сметка в „Газпромбанк“ е нарушение на санкциите и не може да бъде прието“, предупреди Симсон.

По думите й страните членки и компаниите не трябва да таят никакви илюзии, че могат да разчитат на добрата воля на „Газпром“ и режима в Москва по въпроса.

Правните служби на Европейската комисия и на Съвета на ЕС ще изготвят по-подробни насоки, в които ще бъде обяснено какво компаниите могат и не могат да правят в рамките на санкциите.

На този етап няма непосредствена заплаха за доставките за Европа, допълни Симсон. И припомни, че в момента България получава газ отг Гърция, а Полша – от Германия.

Кадри Симсон изтъкна, че започналата вчера експлоатация на интерконектора на границата между Полша и Литва не е могла да бъде по-навреме. И допълни, че интерконекторът на гръцко-българската граница също ще има ключова роля за ЕС.