Килиан Мбапе продължи договора си с "Пари Сен Жермен" до 2025 г. и това го превърна в най-скъпоплатения футболист в света. И днес даде предизвикала огромен интерес пресконференция на "Парк дьо Пренс".

Нападателят се появи в компанията на семейството си, като плътно до него бяха баща му Вилфред и брат му. А до него пред стотици журналисти от цял свят седна босът на ПСЖ Насер ал Хелайфи.

Считаше се, че Мбапе е сигурен за "Реал" (Мадрид) - като свободен агент, тъй като предишният му контракт с парижани изтичаше през юни. "Реал" го поиска миналото лято, а Хелайфи отхвърли тогава оферта за около 180 млн. евро. Самият френски национал заяви, че е поискал да напусне и се закани, че няма сила, която да го спре да си тръгне месеци по-късно.

Килиан Мбапе и Насер Ал Хелайфи

Оказа се, че има. Според реномирани медии като Би Би Си Мбапе е сключил контракт за 150 млн. евро, като тази сума е само за подписа му. Годишната заплата е в размер на около 40 млн. Футболистът изцяло притежава имиджовите си права - нещо, което накланя везните и прави приходите му астрономически по-високи, отколкото на всеки друг.

Още нещо - същите реномирани медии твърдят, че 23-годишният ас се е сдобил с неограничена власт в клуба - ще има думата за трансфери, треньори, директори и т.н.

"Реал" се обиди, а испанската Ла Лига подаде жалба срещу ПСЖ в УЕФА, усъмнявайки се, че френският шампион грубо погазва финансовите правила. 

Краят на сагата измести всичко друго от фокуса на футболния живот тези дни. Публична тайна е, че звездата е фен на "Реал" от дете, а Кристиано Роналдо бе големият му кумир.

"Беше много трудно решение. Исках да имам време, за да мога да направя най-добрия възможен избор. Нямам проблем с напрежението, защото го изпитвам, откакто навърших 14 години", бяха първите думи на световния шампион от 2018 г.

На въпрос какво ще бъде влиянието му в отбора, Мбапе отговори:

"Аз оставам футболист, няма да отида отвъд тази роля".

"Преди година исках да напусна, но сезоните са различни. Франция е страната, в която искам да живея, това е моята родина. Клубът иска да промени много неща в спортен план. Историята ми тук не е свършила", добави звездата.

"Решението си взех миналата седмица, исках да е изненада. Но исках и да се обадя лично на президента на Реал Мадрид Флорентино Перес като уважителен човек, какъвто искам да бъда, каза още французинът. - "Пари Сен Жермен" няма нужда да убеждава, трябва да е чест за всеки да играе тук. Що се отнася до Меси и Неймар, те не са ми повлияли, винаги са казвали, че решението си е лично мое", каза още той.

Още вчера той каза, че в събота на финала на Шампионската лига ще е "фен №1 на "Реал". На всичко отгоре сблъсъкът с "Ливърпул" е "Стад дьо Франс".

"Феновете на "Реал" (Мадрид) ме приемат като един от тях. Надявам се да приемат и да разберат, че искам да остана в моята страна. Искам да изведа Франция до нови върхове. Преди тази история през месец март никой не се бе сещал за имиджа ми и марката. Няма смисъл да правим проблеми от нищо. Става дума за това, че имам право на собствени идеи. Имам кариера и искам да я развивам по моя начин", отговори той за правото сам да се грижи за имиджа си и да използва името си.

Президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи отговори на критиките на президента на испанската Ла Лага Хавиер Тебас, който не прие решението на Мбапе да не се премести в Мадрид.

"Мисля, че той се страхува, че Лига 1 ще стане по-добра от испанската Ли Лига. Тя вече не е това, което беше преди три години. Уважаваме хората, но ние просто успяхме да запазим най-добрия футболист в света", рече бизнесменът, който е член на катарското кралско семейство.