Русия извършва мобилизация и поглъща 18% от украинската територия на фона на масови сцени на Червения площад, но положението ѝ по хилядите километри фронтове в Украйна от ден на ден се влошава, отбелязват днес световните медии. Те цитират висши американски военни, че ако украинското контранастъпление продължава със същото темпо, освобождението на Крим може да се очаква в обозримото бъдеще.

Асошиейтед прес днес отбелязва, че пораженията на фронта - в Харковска, Донецка и Херсонска област - правят вече публични разломите в руското ръководство. Тя се позовава на острите критики на чеченския лидер Рамзан Кадиров срещу шефа на руския генерален щаб ген. Валерий Герасимов и срещу ген. Александър Лапин, когото Кадиров обвини, че не осигурил снабдяване и подкрепления за руските войски, които Украйна прогони от източния град Лиман.

В днешната си сводка американския Институт за изследване на войната пише, че на Путин вероятно ще се наложи да направи Министерството на отбраната и може би самия министър Сергей Шойгу "жертвен агнец", като хвърли върху тях отговорността за нескопосаното провеждане на мобилизацията и за неуспехите на фронта. Путин обаче едва ли ще уволни Шойгу, тъй като той в момента му е удобен като "гръмоотвод" за нарастващите критики.

"Неуспехите сериозно накърниха имиджа на мощната руска армия и засилиха напрежението около зле планираната мобилизация. Те също така подхраниха битките между вътрешните хора в Кремъл и оставиха руския президент Владимир Путин все по-притиснат в ъгъла", пише днес АП.

Филипс П. О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс", прогнозира пред агенцията още руски провали в Херсон, отбелязвайки, че е „трудно да стабилизираш линия, когато логистиката ти е разтегната, войските ти са изтощени и противникът ти е много, много по-умен.”

Притиснати до Днепър и страдащи от сериозен недостиг на доставки, руските войски са изправени пред надвиснало поражение, което може да подготви почвата за потенциален натиск на Украйна да си върне контрола над Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г., коментира АП.

Ако Украйна запази сегашния темп на деокупация на своите територии и успее да освободи Херсон, е възможно да си върне Крим, пише днес британският "Дейли Телеграф",  позовавайки се на високопоставен американски военен.

Според него сега освобождаването на Крим е „много реална възможност“. Американски военни са казали пред вестника, че връщането на полуострова „вече не може да бъде отписвано“, предвид разпадането на руската армия на фронтовете във войната срещу Украйна.

Военни репортери и блогъри, включени в руските войски в Украйна, рисуват мрачна картина на зле оборудвани и зле организирани сили под некомпетентно командване, отбелязва в анализа си на ситуацията АП.

Агенцията подчертава, че докато войната вече е в осмия си месец, руската армия страда от остър недостиг на персонал, липса на координация между частите и нестабилни линии за доставки.

Много руски части също имат нисък боен дух, потиснато настроение, което рязко контрастира с добре мотивираните сили на Украйна.

За разлика от украинската армия, която разчита на разузнавателни данни, предоставени от САЩ и техните съюзници в НАТО, за да избира и нанася удари по цели, руската армия е измъчвана от лошо разузнаване.

Когато то забележи украинска цел, военните участват в дълъг процес на осигуряване на разрешение за нанасяне на удар по нея, който често се проточва, докато целта изчезне.

В началото на инвазията Украйна обяви мащабна мобилизация с цел формиране на армия от 1 милион членове. До момента, в който Путин обяви мобилизацията на 21 септември, Русия се опитваше да спечели войната с намаляващ контингент от доброволци, посочва АП. САЩ определят числеността на руските войски, участвали в нахлуването, на до 200 000, а някои западни изчисления сочат, че руските загуби достигат до 80 000 убити, ранени и пленени, отбелязва агенцията.

Тя добавя, че мобилизацията не предлага бързо решение за военните проблеми на Русия. Ще отнеме месеци на новобранците да се обучат и да сформират бойни части.

Междувременно Кремъл изглежда се опитва да постави граници на критиките към руските власти, дори от провоенните кръгове, пише Институтът за изследване на войната.

На 5 октомври руските власти са задържали администратора на няколко провоенни канала в Teлеграм (Release Z, Kraken, Skaner) Алексей Слободенюк, служител на медийната група "Патриот", която е собственост на спонсора на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин.

Тези канали критикуваха висши руски служители и военни, включително руския външен министър Сергей Лавров, председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Слободенюк беше задържан по обвинения в измама, но задържането му предполага, че Кремъл се опитва да очертае границите, в които блогъри и „военни кореспонденти“ могат да критикуват правителството. Ролята на "изкупителната жертва" вероятно е възложена на министъра на отбраната Сергей Шойгу, а критиките към Лавров или обкръжението на Путин са забранени, заключава ISW.