Украински съд осъди днес на доживотен затвор руски войник по обвинение, че е убил невъоръжен цивилен, предадоха украинските медии.

21-годишният Вадим Шишимарин е първият служещ в руските въоръжени сили в Украйна, осъден за военно престъпление. Той беше обвинен, че е застрелял невъоръжения Александър Шелипов (62 г.) на 28 февруари т.г. в село Чупаховка в Сумска област.

"Вината на обвиняемия намери пълно потвърждение и не предизвиква съмнения у съда - каза съдията Сергей Агафонов. -  Шишимарин, бидейки военнослужещ на Руската федерация, е нарушил законите и обичаите на войната. Признавам Шишимарин за виновен и му определям наказание доживотно лишаване от свобода."

Прокуратурата беше поискала пожизнено лишаване от свобода. Тезата на защитата, която съдът отхвърли, беше, че Шишимарин е изпълнявал заповед.

"Бих желал още веднъж да поднеса извинения за това, което направих - каза пред съда Шишимарин. - Не се отричам и съм готов да приема всички мерки, каквито ще има. Искрено се разкайвам за това, което направих. В този момент аз нервничих, вървяха бойни действияи не исках да убивам, но така се случи... Впоследствие разбрах, че е по-добре да се предам в плен".

По-рано по време на делото той призна, че е убил украинеца по настояване на други руски войници и стрелял, за да "го оставят на мира".

Шелипов, който карал велосипед по крайпътния банкет, е починал на място, на няколко десетки метра от дома си. Руските войници са се уплашили, че той ще издаде местоположението им на украинските сили.

Шишимарин е бил командир на отделение (10 войници) от смятаната за елитна 4-а Кантемировска танкова дивизия, която претърпя тежко поражение в началото на войната. 

Той призна изцяло вината си и помоли за извинение съпругата на убития по време на делото, започнало на 13 май, припомнят украинските медии.

Съпругата на жертвата каза, че не е против Шишимарин да бъде разменен срещу пленени украински войници от силите, защитавали стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол по време на 82-дневната руска обсада.