Папа Франциск е поздравил българския премиер Кирил Петков за посоката на правителството в посока борбата с корупцията. И му е дал ценни съвети.

„Каза, че корупцията е болест. Той много вярва, че млади политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Каза, че тази болест е навсякъде. Поздрави ни, че основната цел е изтръгването ѝ“, преразказа съдържанието на разговора Петков след аудиенцията във Ватикана, цитиран от бТВ.

„Втори съвет, който ми даде – каза, че в момента се намираме в безпрецедентна криза. Инфлацията се вдига много и е много важно да се срещаме с хората и да им обясняваме, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не зависят от нас“, продължи премиерът.

От Рим Петков коментира и някои актуални вътрешнополитически теми.

Трябва да имаме широко съгласие за Република Северна Македония, за да може всички в държавата да се чувстват съпричастни с решението, посочи той. Петков подчерта, че не е обсъждал темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка с главата на Римокатолическата църква в рамките на визитата. Той отново повтори, че е добре да бъда свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента, тъй като от последния са изминали повече от шест месеца. Днес обаче Румен Радев не отговори на въпроса как смята да действа, като се ограничи едиствено до това, че смята първо да изслуша Петков.

"Оттогава досега се случиха много неща – разговори, срещи, предложения. Няма по-добър формат да седнем на една маса всички и да обобщим случилото се през последните шест месеца", смята българският премиер.

Той още веднъж припомни, че евентуално решение за отпадане на ветото трябва да премине през българския парламент. 

Подаръкът за папата - символика и благотворителна цел

По-рано през деня от МС съобщиха и какъв подарък е подготвил премиерът за папата - изработена от вълна сцена на Рождество Христово.

Нейни създатели са деца от социалния център „Рождество Христово“, който е създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет „Cor Unum”.

Подаръкът е символичен, а целта – благотворителност.

Кирил Петков показва подаръка за папата. Снимка МС

Българското правителство ще подкрепи финансово центъра. Ще бъдат предоставени средства за закупуване на учебни помагала, хранителни продукти, както и за организиране на празник на открито за децата, съобщават от пресцентъра на МС.

Близката история помни и доста по-пищни и озадачаващи дарове от българските власти за Светия отец. Като например огромното 200-килограмово яйце, което Росен Плевнелиев в качеството му на държавен глава, връчи през 2012 г. на тогавашния папа Бенедикт  ХVI. Яйцето беше със златно покритие, кристални камъни и височина от над 2 метра. Заради големите си размери обаче то не успя да влезе в стаята за аудиенцията.

"Аз се замислих какъв подарък можем да му дадем, който наистина да го зарадва и който да е на по-духовно ниво и да не бъде просто поредният протоколен подарък", обясни решението си за тазгодишния дар Петков.

Преди аудиенция при папата по случай 24 май днес българската делегация присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

"Без култура, писменост и вяра няма държавност."

Това каза в словото си Петков след литургията. Той припомни, че това е свято за всички българи място във Вечния град, тъй като там е погребан славянският първоучител св. Константин Философ. 

"От нас зависи да продължим традицията на Светите братя и българското слово да крепне", отбеляза още премиерът, цитиран от БТА.

Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний, като част от отбелязването на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

"Тази света литургия е велико за Българската православна църква и българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между държавата и Църквата, от една страна, и като мост между Изтока и Запада от друга", бяха част от думите в проповедта на митрополита. 

В базиликата "Сан Клементе"

 

Петков получи като дар икона на Света Богородица и се поклони пред мощите на св. Кирил.

Кирил Петков имаше среща и с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата църква в България.

В нея участват още писателят Георги Господинов и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски. В края на миналата година Господинов спечели най-престижната награда за литература в Италия - "Премио Стрега Еуропео". Той стана първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава. Господинов беше отличен с признанието за романа си "Времеубежище", който излезе в италиански превод още през месец юни.

Освен аудиенцията при главата на Римокатолическата църква, в програмата на Петков има и разговор с италианския му колега Марио Драги и министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски.