• България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и вноса им, като ускори разработването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и диверсифицира източниците на газови доставки чрез увеличаване на интерконекторите със съседните страни.

Страната трябва да увеличи усилията си за намаляване на търсенето на енергия, като засили енергийната ефективност в индустрията и в частния и обществения сграден фонд.

Необходимо е също така насърчаване на устойчиви решения в сферата на централизираната топлофикация.

Това е една от трите препоръки на Европейската комисия към България. Те се съдържат в огласения днес пролетен пакет на европейския семестър. Той бе представен от изпълнителния зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис и еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони.

Действията трябва да бъдат предприети от страната ни през 2022 и 2023 г.

• През 2023 г. България трябва да гарантира, че ръстът на публичните разходи е в съответствие с цялостната бюджетна политика, като се вземе предвид продължаващата временна и целева подкрепа за най-уязвимите от поскъпването на енергията домакинства и компании, както и за бежанците от Украйна.

Публичните инвестиции трябва да бъдат разширени към зеления и цифровия преход и за енергийнаата сигурност, включително чрез използване на Механизма за възстановяване и устойчивост, стратегията PowerEU за енергийна независимост и други европейски фондове. След 2023 г. София трябва да води фискална политика, насочена към постигането на разумно средносрочно състояние на бюджета.

• Необходимо е също така България да пристъпи към прилагането на своя национален план за възстановяване и устойчивост в съответствие с целите, поставени от решението на Съвета на ЕС от 4 май.

Страната трябва да представи програмните документи за кохезионната политика за 2021-2027 г. с оглед приключване на преговорите с Европейската комисия по въпроса и последващо започване на прилагането.

Брюксел иска замразяване за още 1 г. на строгите бюджетни правила

Европейската комисия предложи действието на строгите бюджетни правила в ЕС да остане замразено за още една година - до 2024 г. Причина са икономическите последици от войната в Украйна.

Целта е да се помогне на страните членки да устоят на бурята от руската агресия, изтъкна Валдис Домбровскис.

ЕК имаше намерение да възстанови действието на Пакта за стабилност и растеж (ПСР) на ЕС през 2023 г., след като икономиките в блока отчетоха подобрение. Избухналата пред февруари война в Украйна поднови призивите за удължаването му.

Според документа държавният дълг и бюджетният дефицит на страните членки не трябва да превишават съответно 60 и 3 на сто от брутния вътрешен продукт.

ЕК отмени временно правилата за дълга и дефицита до 2023 г. в началото на пандемията от COVID-19 заради големия бюджетен натиск, който страните членки трябва да поемат, за да смекчат икономическото влияния от заразата.