Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

• България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и вноса им, като ускори разработването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и диверсифицира източниците на газови доставки чрез увеличаване на интерконекторите със съседните страни.

Страната трябва да увеличи усилията си за намаляване на търсенето на енергия, като засили енергийната ефективност в индустрията и в частния и обществения сграден фонд.

Необходимо е също така насърчаване на устойчиви решения в сферата на централизираната топлофикация.

Това е една от трите препоръки на Европейската комисия към България. Те се съдържат в огласения днес пролетен пакет на европейския семестър. Той бе представен от изпълнителния зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис и еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони.

Действията трябва да бъдат предприети от страната ни през 2022 и 2023 г.

• През 2023 г. България трябва да гарантира, че ръстът на публичните разходи е в съответствие с цялостната бюджетна политика, като се вземе предвид продължаващата временна и целева подкрепа за най-уязвимите от поскъпването на енергията домакинства и компании, както и за бежанците от Украйна.

Публичните инвестиции трябва да бъдат разширени към зеления и цифровия преход и за енергийнаата сигурност, включително чрез използване на Механизма за възстановяване и устойчивост, стратегията PowerEU за енергийна независимост и други европейски фондове. След 2023 г. София трябва да води фискална политика, насочена към постигането на разумно средносрочно състояние на бюджета.

• Необходимо е също така България да пристъпи към прилагането на своя национален план за възстановяване и устойчивост в съответствие с целите, поставени от решението на Съвета на ЕС от 4 май.

Страната трябва да представи програмните документи за кохезионната политика за 2021-2027 г. с оглед приключване на преговорите с Европейската комисия по въпроса и последващо започване на прилагането.

Брюксел иска замразяване за още 1 г. на строгите бюджетни правила

Европейската комисия предложи действието на строгите бюджетни правила в ЕС да остане замразено за още една година - до 2024 г. Причина са икономическите последици от войната в Украйна.

Целта е да се помогне на страните членки да устоят на бурята от руската агресия, изтъкна Валдис Домбровскис.

ЕК имаше намерение да възстанови действието на Пакта за стабилност и растеж (ПСР) на ЕС през 2023 г., след като икономиките в блока отчетоха подобрение. Избухналата пред февруари война в Украйна поднови призивите за удължаването му.

Според документа държавният дълг и бюджетният дефицит на страните членки не трябва да превишават съответно 60 и 3 на сто от брутния вътрешен продукт.

ЕК отмени временно правилата за дълга и дефицита до 2023 г. в началото на пандемията от COVID-19 заради големия бюджетен натиск, който страните членки трябва да поемат, за да смекчат икономическото влияния от заразата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.