"Манчестър Сити" защити титлата си във Висшата лига по драматичен начин - след като губеше с 0:2 от "Астън Вила", но спечели с 3:2 с голове за пет минути след 76-ата и удържа скъпоценната си точка пред "Ливърпул".

"Червените" също победиха с обрат - 3:1 от 0:1 срещу "Уулвърхемптън" и се простиха с мечтата за четири трофея. Все още могат да са три - в събота тимът играе финал с "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига в Париж.

Това е осма титла на Англия за "Сити" - четвърта в последните пет години.

В интерес на истината в нито един момент днес "Ливърпул" не беше шампион, но в дълъг период се нуждаеше само от гол, а опонентът му изоставаше с два.

Първо Педро Нето изведе "Уулвърхемптън" още в 3-тата минута на "Анфийлд", сякаш подсказвайки, че денят няма да мине гладко. В 24-ата Садио Мане изравни.

В 37-ата Мат Кеш пък даде аванс на "Астън Вила" и смълча "Етихад". На около 40 км разстояние червената част на "Ливърпул" повярва в щастлив завършек.

"Сити" се блъскаше като в стена в защитата на "Вила", воден от величието на "Ливърпул" Стивън Джерард. За шампионите стана притеснително в 69-ата, когато Фелипе Коутиньо - друг бивш играч на "червените", направи 2:0.

В същото време тимът на Юрген Клоп се мъчеше с "вълците", които правеха пропуски за 2:1.

В 76-ата Илкай Гюндоган намали и даде началото на паметен обрат за историята на Премиър лийг. След още две минути Родри изравни, а в 81-ата отново Гюндоган осигури оставането на шампионското отличие на "Етихад".

До края "Сити" без проблеми удържа, а след последния сигнал на рефера десетки хиляди фенове слязоха на терена, като играчите едва бяха изведени от стюарди.

Междувременно Мохамед Салах и Андрю Робертсън  донесоха поне утешителна победа за "Ливърпул" в сезон, в който отборът навакса огромно изоставане и грабна двете домашни купи.

От Висшата лига изпадат "Бърнли", "Уотфорд" и "Норич". "Лийдс" оцеля, след като победи "Брентфорд" с 2:1, но и равенство му вършеше работа, предвид загубата на "Бърнли" от "Нюкасъл" с 1:2.