Не мисля, че Русия може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. 

Това коментира в петък премиерът Кирил Петков на въпрос дали има опасност да останем без газ, ако Гърция откаже да плаща в рубли.

Плащанията ще бъдат в нормалната валута, каза още той.

"Това, че България направи първата твърда крачка, помогна на целия ЕС да заеме сега също такава твърда позиция. Бях уверен от Комисията, както и вчера от Германия, всички излизат с ясна позиция, че плащанията ще бъдат в нормалната валута. Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС. Аз лично не се притеснявам по тази тема", смята Петков.

Той добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери.

"Ние не сме срещу някой, а сме за спазване на договорите. Българското си правителство в този си състав няма да се подаде на чужд натиск.", обясни още премиерът.

"ГЕРБ непрекъснато се опитва да вкарва някакви фалшиви новини". Така Петков коментира обвиненията на опоцизионната партия в лъжа относно компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.

"Първо беше къде е планът срещу инфлацията, сега той бил проинфлационен. Тези хора имат една единствена цел да се опитват да вкарват напрежение, да подклаждат някакви страсти изкуствено", добави той.

Припомняме, че днес ГЕРБ заявиха, че премиерът е излъгал, когато в края на март обяви, че правителството е отпуснало 4 млрд. лв. помощи. Според бившите управляващи справка от Министерството на енергетиката показва, че са раздадени малко над милиард. Всъщност справката показва 1,4 млрд. лв., но само за небитовите потребители, ЕРП-тата, ЕСО и НКЖИ. Отделно има отпуснати суми за ВиК и за газовите сметки. Правителството вероятно смята към тези 4 млрд. лв. и 1,7 млрд. лв. изплатен дълг на НЕК за АЕЦ "Белене". 

По повод на Северна Македония Петков реши да оборва друга фалшива новина, по думите му, че той като премиер сам ще решава.

"Аз като премиер не поемам самостоятелно ангажименти за Северна Макенодия", каза той и добави, че всяко решение първо трябва да мине през МВнР, после през правителството, коалиционен съвет, да влезе в парламента.