Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не съм тук да оказвам натиск над българското правителство."

Това заяви днес помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид в интервю за БНТ. Тя е на няколкодневно посещение в България и в последните дни имаше срещи с членове на кабинета и лично с премиера Кирил Петков. Донфрид е на практика отговорникът на Вашингтон за Европа. 

Тя заяви, че не е тук заради казуса на България със Северна Македония, макар и посещението й да съвпадна с поисканото днес от Петков свикване на КСНС за разглеждане на проблема. Донфрид поясни, че е дошла заради годишнината от създаването на Американския университет в България. Все пак призна, че във всяка своя среща с официални лица у нас е било говорено за Северна Македония и нашето вето. 

"Аз исках да задълбоча своето разбиране за проблема. Преди 3 седмици посетих всички страни от Западните Балкани. Има реални опасения от нестабилност и затова трябва да мислим как да помогнем на тези страни по пътя им към членството в Европейския съюз", заяви тя. 

Тя каза още, че е разбрала колко са сложни отношенията между Скопие и София, както и че е разбрала "вашите притеснения". 

"Както и администрацията на президента Байдън, аз съм съгласна с българските си събеседници. Всички ми казаха, че - "да, искаме Северна Македония в ЕС, но искаме да видим определени аспекти реализирани."

Що се отнася до другата гореща тема - тази за доставките на американски втечнен газ до България, Донфрид заяви, че в момента се водят преговори за дългосрочно уреждане на такива доставки. До момента гарантирани, по думите на българското правителство, са два танкера, които трябва да дойдат съответно на 8-ми и 23-ти юни. 

Представителката на Вашингтон внесе и яснота по един интересен въпрос - как така премиерът се разбра за танкерите с администрацията на Байдън, при положение, че в САЩ няма държавна компания за газ и участват само частни играчи. 

"В основата на сделката става дума за частния сектор - наши компании за втечнен газ ще доставят суровината. Но ние положихме усилия да улесним тези контакти", призна тя. 

По същество това означава, че американското правителство е било посредник между България и частния сектор за осигуряване на спешните доставки, които би трябвало да покрият българското потребление за целия юни. 

Донфрид отговори и на въпрос дали скоро можем да очакваме и нови санкционирани българи по специалния закон "Магнитски". Тя отговори доста уклончиво и дипломатично, но накрая съобщи, че не може да даде такава информация в момента. 

"При санкциите "Магнитски" става дума за корупция, тук и ние - в САЩ, и вие - в България, сме единни, че тя е пагубна за държавата. За администрацията на президента Байдън тази борба - с корупцията, е приоритет и използваме санкции в целия свят, когато имаме категорични доказателства. Тук те само допълват усилията на правителството за борба с корупцията. Но тази битка трябва да се води тук от българите, ние можем само да я подкрепим, да бъдем катализатор", завърши Донфрид. 

 

Ключови думи

Коментари

Да резюмираме

Администрацията на Байдън е направила предложение на частната компания, което те не могат да откажат. Същото предложение е отправено и към Просто Киро наспроти северна македония, което ще-видим-дали-може-да-откаже. Moe Greene or just Dumb Kiro. :D

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.