В края на поредния страстен футболен сезон за българския футбол, положението никак не изглежда добре. Ако започне да се работи правилно, времевият хоризонт за положителни промени е поне десет години.

Този извод направи специалистът Бойко Величков, гост в 82-ия епизод на Z-Каст, който бе посветен на футболна тема. Разговорът с Величков, бивш футболист, треньор, човек, който има собствена академия и е популярен тв анализатор, стана в деня, в който БФС проведе конгрес, на който беше гласуван бюджет, но нямаше избор.

А Бойко Величков е част от екипа на Димитър Бербатов. Той често критикува настоящото ръководство на съюза.

Разговорът с него започна от финала за Купата на България ЦСКА-София - "Левски" (0:1), след който в лагера на победителите цари еуфория, а в другия пълен разпад.

"Финалът отразява процесите в двата клуба, започна Величков. - Игровото поведение и крайният резултат бяха доказателство за всичко, което се случваше в двата клуба месеци наред. Убедих се, че когато в един отбор нещата са - не бих казал добре и подредени, но има план за действие, стратегия и стъпка по стъпка те се спазват, спортно-технически нещата се получават. На обратния полюс са "червените”...

Техните ръководители не могат да си подредят къщичката. Да има стратегия, за има задачи и отговорности. Оттам и треньорът да спечели двубоя, който е финал за Купата. Много са нещата... Ситуацията е патова."

Бойко Величков бе избран в Изпълкома на БФС на алтернативния конгрес на Димитър Бербатов. Той наблегна на това, на което и Бербо - целта на това събрание не е бил то да доведе до пряко управление, а по-скоро до обединителен изборен конгрес, проведен по честен начин.

"Мъчно ми е, че се стигна дотам героите от моето детство да бъдат хулени публично. Хора като Борислав Михайлов, Емил Костадинов са много заслужили като играчи. Но ми е мъчно, че Футболният съюз се управлява от некомпетентни, нискоинтелегинтни хора. Един процес и структура би трявлало да се управляват от добри мениджъри.

Добрите мениджъри са тези, които евентуално са учили, евентуално са можели да работят с хора, да управляват процеси, да бъдат лидери. В БФС това се случва по сталински", продължи Бойко Величков.

Пълният разговор чуйте в новия, 82-ри епизод на Z-Каст:

 

SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.