БФС влиза в следващите четири години финансово стабилен и обединен пред предизвикателствата, заяви Борислав Михайлов в приветственото си слово на конгреса на централата.

Събранието не е изборно, а свикано, за да приеме бюджет и стратегия за развитието на футбола. 

Михайлов изтъкна въвеждането на дигитализация в централата, също така класирането на юношите до 17 години на Европейското първенство в Израел, което се провежда в момента.

"Промените в нашия футбол се случват след пълното проучване на проблемите и взимане под внимание на мнението на всички заинтересовани страни. Стратегията за следващия четиригодишен период е изготвена именно върху тази база и реализирана от младите и мотивирани хора в екипа на БФС”, заяви бившият капитан на първия ни тим.

Грузинецът Нодар Алкахаци, директор на стратегическото развитие на ФИФА, и Лука Никола от УЕФА – ръководител на Направление Национални федерации, са представителите на световните централи на заседанието.

Двамата поднесоха приветствия към Борислав Михайлов, съответно от името на Джани Инфантино и Александър Чеферин и Теодор Теодорисис - президент и генерален секретар на УЕФА.

Лука Никола заяви от трибуната, че УЕФА ще продължи да подкрепя БФС в изграждането на още инфраструктурни проекти. Той добави, че имало съществено увеличение на финансирането на всяка асоциация по програмата „Хеттрик” - с 21 процента повече за следващия период в сравнение с 2020 - 2024 г. 

"Всяка национална асоциация може да очаква до 17 милиона евро в рамките на четирите години от 2024-та до 2028-а", каза Лука Никола. Той добави, че с тревога се наблюдават "непрекъснатите търкания във футболната общност, които често стигат до съд".

„Надявам се, че ще има процес на помирение в българския футбол. Защото тук има толкова потенциал и много момчета и момичета, които чакат шанса си да го реализират", заяви гостът.

445 делегати от клубовете участват в работата на десетия редовен конгрес. 571 са клубовете в редиците на БФС, които са редовни членове и са с право на глас.

Присъстващите на конгреса 445 представители са разпределени по зони както следва: Зона София - 156 клуба, Зона Пловдив - 115, Зона Варна - 101, Зона Велико Търново - 73.  Това прави 78 процента от всички избрани делегати, което прави провеждането на събранието законно.

"Българският футбол трябва да се върне там, където е бил и където му е мястото - сред водещите в Европа", заяви Борислав Михайлов при представянето на стратегията.

Гарантира ли си БФС лиценза като федерация?

Спортният лиценз на БФС изглежда е вън от опасност за отнемане, след като делегатите приеха днес бюджет за следващите пет години. Това стана с почти пълно единодушие при петте вота. В предишните дни министър Радостин Василев правеше казваше, че стига да има оснавание, ще спре дейността на съюза. 

Всяка една от петте години - 2022 г., 2023 г., 2024 г., 2025 г. и 2026-а, беше разгледана отделно и гласувана сама по себе си. Не повече от четирима делегати даваха вот като въздържали се, а винаги само един беше против.

Но за отразяващите форума журналисти бюджетът не стана ясен, тъй като още от самото начало беше обявено, че данните ще се виждат за всяка година на мониторите пред тях, а това не се случи.

Отделно, Конгресът даде правомощия на Изпълнителния комитет да прави корекции на финансовата рамка по години в следващия петгодишен период.