Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Следственият комитет на Беларус заведе наказателно дело срещу двама ръководители на опозиционната медия NЕХТА, която бе призната от Върховния съд на страната за "терористична организация", съобщи днес агенция БелТА, цитирана от Франс прес и БТА.

Наказателното дело е заведено срещу Степан Путило, съосновател на медията, както и срещу Ян Рудик, друг представител на NEXTA. Двамата мъже живеят в изгнание извън Беларус.

NEXTA изигра роля в мобилизацията на протестното движение през август 2019 г. след президентските избори в Беларус. В резултат на това медията беше забранена и категоризираната като "терористична организация" от Върховния съд на страната.

Следственият комитет обвинява двамата мъже в опит за "дестабилизация" на Беларус.

Другият съосновател на NEXTA, Роман Протасевич, беше арестуван през май 2021 г. задно с приятелката си София Сапега.

Самолетът на авиокомпания "Райънеър", с който те летяха от Атина за Вилнюс, бе прехванат от беларуски изтребител и принуден да кацне в Минск заради фалшива бомбена заплаха.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.