Лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин обяви, че съдбата на украинските бойци, които се предадоха в "Азовстал", трябва да бъде решена от "международен трибунал", съобщи местна медия, цитирана от Ройтерс.

Така отговорил той на въпрос кой трябва да съди защитниците на завода - "Русия, ДНР или ЛНР?". Пушилин обаче така и не уточнил какво визира под международен трибунал.

"Що се отнася до военнопрестъпниците, както и тези, които са националисти, тяхната съдба, ако са свалили оръжие, трябва да се реши от съд. Знам, че има различни мисли и емоции, ако враг е свалил оръжие, бъдещата му съдба трябва да се реши от съд, ако е нацистки престъпник, тогава ще има трибунал", каза Пушилин.

Той уточни, че "военни престъпници" са "не само командирите на украинските бойци, но и тези, които са изпълнявали техните заповеди и са носили нацистка идеология в действията си, особено срещу цивилните".

Пушилин каза още, че сред украинските военнослужещи, които са се "предали" в завода "Азовстал" в Мариупол, няма високопоставени командири.

"В момента няма командири от най-високо ниво - те не са напуснали "Азовстал". Но това е засега", каза той.

Русия съобщи в сряда, че общо 959 украински бойци, включително 80 ранени, са се предали от бункерите и тунелите под стоманодобивния завод.