Закана за внасяне на вот на недоверие отправи днес пред журналисти председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова - без да уточни кога от опозиционната партия смятат да инициират процедурата. Анонсa Атанасова направи, след като тя, както и още няколко депутати на Бойко Борисов, подложиха на критичен разбор представените от кабинета малко по-рано мерки за овладяване на инфлацията и цените на енергоносителите.

Лайтмотивът бе: управляващите явно се готвят за избори и мерките им са пиар. За това говорела и внезапната поява на вътрешния министър Бойко Рашков, като тук се визира даденото от него интервю за "Медиапул", в което говори за това, че парите от магистрала "Хемус" отивали в Банкя - препратка към къщата на бившия премиер Борисов.

Не остана "неразкостена" от представителите на ГЕРБ мярка, като по думите на Томислав Дончев, ако досега критиката е била, че те закъсняват, то след обявяването им това е било най-малкият проблем. Толкова били зле измислени и съшити, е било по-добре да ги няма изобщо. 

"Чухме, че това били мерки в подкрепа на хората или антиинфлационни мерки. Нито едното е вярно, нито другото. Това са мерки в подкрепа на инфлацията", посочи Дончев.

"Предстоящата предизборна кампания очевидно ще струва доста скъпо на българските граждани, защото в крайна сметка те са тези, които ще платят цената за всичко, което прави четворната коалиция", допълни и Тома Биков.

По думите на Биков мерките изобщо можело и да не влязат в сила, като се има предвид, че обявената от правителството дата е 1 юли. "До 1 юли има толкова много време, че изобщо не е ясно дали някоя от тези мерки ще влезе по начина, по който е била формулирана. И в този смисъл призоваваме българските граждани да не се доверяват толкова леко на хора, които лъжат серийно, безпроблемно и бе да им мигне окото", заяви той.

"Никакви 20% няма"

Бившата социална министърка Деница Сачева акцентира върху обявения скок на пенсиите с около 20 на сто до 467 лв. минимална пенсия и преизчислението на парите за старост на 770 000 души от 1 октомври по т.нар. швейцарско правило. Тя посочи, че няма конкретика, а има само продължаване на обсъжданията. Разговор не е воден и в Националния съвет за тристранно сътрудничество - т.е. с работодателите и синдикатите.

"Мерките не предлагат никакво колосално увеличение, а предлагат един колосален хаос", посочи тя. И обясни какво има предвид: "Беше казано, е средно с 20% ще се увеличат пенсиите, което означава, че не всички пенсии ще се увеличат с този процент. Механичното вкарване на добавката (от 60 лв.) в пенсиите, механично ще изкриви пенсионната система, защото не е свързано с осигурителен принос".

И това, разбира се, е вярно. Както е вярно обаче и че схемата с добавката бе измислена именно от Деница Сачева и ГЕРБ, които неколкократно удължаваха нейното действие, въпреки предупрежденията, че тя не е временна и не може да бъде отнета. Тогава на критиките, че така се изкривява модела, отнема се връзката с осигурителния принос и се смесват социална и пенсионни системи, Сачева отговаряше, че това е маловажно и че е важно хората да се подкрепят. Днес - твърди точно обратното.

Сачева припомни, че от 1 юли, както бе гласувано вече от парламента, пенсиите щяха да скочат с 6,1 на сто, т.е. реално коалицията е договорила едва 4 на сто увеличение на пенсиите.

"Никакви 20% няма", твърди тя.

Отделно, около 200-300 000 от пенсионерите щели да загубят около 10 лв. от пенсиите си - заради втората добавка. Не е ясно и как ще се увелиат социалните пенсии и пенсиите за инвалидност, които остават под линията на бедност. "Наблюдаваме и един инат по отношение на тавана на панесиите", заяви още Сачева, визирайки отказа той да падне. Припомняме и че ГЕРБ управляваше страната в продължение на 12 години, в които отказваше да премахне тавана на пенсиите. 

По отношение на преизчислението, ексминистърката обяви, че то ще е изгодно само за тези 770 000 души, но не и за останалите 1,3 милиона пенсионери. "Тези пари ги няма устойчиво в приходите на НОИ", заяви тя. И предвиди, че след овладяването на инфлацията тези разходи трябвало да се финансират със заеми.

Сачева попита още що за антиинфлационна мярка е тази, при която родителите на малки деца ще получат чак през януари 2023 г. увеличението на данъчното облекчение за от 4500 лв. на 6000 лв. 

Ще закачаме басейна за евтиния електромер

"Единственото, което ни гарантира правителството е, че ще станем по-бедни. Ако ги нямаше тези мерки, щяхме да сме по-богати и не се шегувам" - обяви и Делян Добрев. И посочи, че те ще напомпат инфлацията, която сега е два пъти по-висока от средната в ЕС и по думите му - вече не е "привнесена".

Бившият енергиен министър на Борисов прогнозира, че тя ще стане три пъти по-висока и България няма шанс за еврозоната. А грехът на правителството е, че не е овладяло инфлацията навреме като не е овладяло цените на газа и тока. 

"ДДС върху парното и топлата вода ще стане 9%. Знаете ли колко хора в България ги ползват? - Половин милион. Колко е населението в България? - Седем милиона. Какво се получава? - За сетен път 7 милиона души ще плащат на половин милион ползватели на парно, от които 400 000 в София и 100 000 в страната, 9% от ДДС. Ето това е несправедливост" - пресметна Добрев.

По отношение на акциза за горивата, Добрев изчисли, че "отстъпката" ще е минимална, заради ниските нива на акцизите и сега.

"Щели да направят две ставки за ток, вода, парно и газ. Ами това в България сме го правили вече, и то не работи. 2006-2007 г. при Тройната коалиция. Те направиха до еди каква си консумация евтин ток, след тази консумация - по-скъп ток. Какво стана. Хората започнаха да си инсталират втори, трети електромери, басейни се закачаха на отделни електромери, водата да се топли с по-евтиния ток" - продължи Добрев.

Хлябът няма да поевтинее

Томислав Дончев пък прогнозира, че следва "бясна надпревара между увеличаването на социалните плащания и увеличаването на цените". "В тази надпревара по дефиниция цените ще бъдат на първо място", обяви.

Той акцентира върху отпадането на ДДС за хляба.

"Това звучи чудесно и вероятни гали ушите на хората, но това е мярка за търговците, не за хората. Хлябът няма да поевтинее", посочи бившият вицепремиер, като все пак призна, че при ГЕРБ също имаше намаление на ставки (заради COVID-19) и това не доведе до намаляване на цените за потребителите. Факт - заведенията не ги свалиха. 

Трябва да се знае обаче, че този път не говорим - специално за хляба - за намаление на ДДС, а за пълното му премахване и шансът това да не се усети въобще на цената за крайните потребители е малък. Освен това идеята е и изсветляване на бизнеса, което трудно може да бъде оспорено от ГЕРБ, защото именно с този аргумент бе свален ДДС и за ресторатьорите. 
 

Дончев разкритикува и все така неясната мярка за отстъпка прии зареждането на гориво. 

"Запишете си и след няколко седмицище проверите дали съм прав - ако тази мярка бъде приложена, това гарантира хаос по бензиностанциите", прогнозира той.

В какво се изразява този хаос? - В удвояване на времето за обслужване на един клиент, подчерта той.