Българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) инициира писмо против речта на омразата.

То е адресирано до зам.-председателя на Европейската комисия за прозрачността и ценностите Вера Йоурова. Копие е изпратено и до еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс.

Повод са обидните реплики, които лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов отправи по адрес на вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

„Той използва парламентарната трибуна за грубо и изпълнено с омраза обръщение към Камала Харис, като вулгарно се подигра с нейното име, след което я нарече „животно“. Човек трудно може да си представи по-отвратително поведение на един политик“, се казва в посланието.

Костадинов обаче не е сам в европейската политическа околна среда, се казва още в писмото.

„Иде ред на голямото безпокойство - как ще криминализираме речта на омразата сред нашето общество и ще включим това подходящо в европейските ценности, ако политическата клиаса прибягва към нея?“, пита авторът.

Илхан Кючюк обещава на Йоурова подкрепа от свое и от името на съмишлениците си както в Европейския парламент, така и на национално равнище.

В момента българският евродепутат събира подписи. Досега са ги сложили над 20 души. От българските представители до този момент са го подписали Искра Михайлома и Атидже Алиева-Вели от ДПС/ОЕ, Емил Радев, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) и Петър Витанов от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).