Имаме нужда от нов Чаплин. Сигурен съм, че диктаторът ще загуби. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на откриването на 75-ия филмов фестивал в Кан.

Държавният глава се обърна към участниците в събитието чрез видеовръзка, като записът беше публикуван в YouTube канала на кабинета на президента, предаде "Гордон".

Зеленски беше посрещнат с аплодисменти. На церемонията присъства украинският режисьор Ирина Цилик. Съдейки по нейния пост във Фейсбук, включването на Зеленски не е било предварително обявено.

"Изведнъж, в разгара на целия този блясък,  обявиха, че президентът на Украйна ще се включи по интернет. И цялата публика, всички тези хора в златни рокли и диаманти се изправиха на крака като един, а аз проливах сълзи от изненада".

Тя отбеляза, че и в деня на откриването на фестивала американският актьор Форест Уитакър също е говорил за войната в Украйна.

Зеленски говори за връзката между киното и реалността. Президентът наблегна на първия изцяло озвучен филм на легендарния актьор и режисьор Чарли Чаплин - "Великият диктатор".

Филмът е прожектиран за първи път през октомври 1940 г. и е политическа сатира за нацизма и по-специално за лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер.

"Вече е в Европа - най-тежката война след Втората световна. На първо място вина носи един човек в Москва. Други хора умират всеки ден. И те няма да оживеят след фразата "Стоп, заснето!". Но какво чуваме сега? Киното ще мълчи или ще говори? Ако има диктатор, ако има война за свобода и ако отново, както тогава, всичко зависи от нашето единство, киното ще остане ли извън това единство? Градовете ни не се унищожават от виртуална графика.

Много украинци се превърнаха в Гуидо и се опитват да обяснят на децата защо трябва да се крият в мазето. Много украинци се превърнаха в Алдо Рейн. Земята на страната ни вече е прорязана с хиляди окопи. Разбира се, че ще продължим да се борим.

И нямаме друга алтернатива, освен да се борим за свобода. И съм сигурен, че диктаторът ще загуби. Но думите трябва да звучат като през 1940 г. Да звучат от всички екрани на свободният свят. Имаме нужда от нов Чаплин, който и сега да докаже, че киното не мълчи", обяви Зеленски.

Той цитира откъс от речта на Чарли Чаплин във "Великият диктатор".

"Знанието ни направи цинични. Нашата рационалност е твърда и нелюбезна. Ние мислим твърде много и чувстваме малко.  Имаме нужда от човечност повече, отколкото от технология. Имаме нужда от доброта и обич, повече от рационалност... Тези, които ме слушат, говоря на вас: "Не се отчайвайте... Човешката омраза ще премине и диктаторите ще умрат", повтори президентът думите на Чаплин.

Според Зеленски Украйна трябва да спечели войната с Русия и страната му се нуждае от подобен филм.

"Украйна има нужда всеки глас да бъде на страната на свободата. И както винаги се е случвало, преди всички - гласът на киното", обобщи държавният глава.