От ГЕРБ искат да бъде разгледано внесеното в деловодството на парламента искане за оставка на заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов от квотата на "Продължаваме Промяната". То трява да бъде подложено на гласуване утре.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител Тома Биков. Той съобщи, че днес трите опозиционни партии в парламента са внесли искане за оставката на Иванов.

Биков обясни, че искането е в резултат на скандала, който Иванов е предизвикал в петък, с отнемането на думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"В този смисъл настояваме за две неща - първото е това наше искане да се гледа още утре и до момента, в който вие не получите вот на доверие от страна на Народното събрание да не водите заседанията, защото това е логиката.

Вие вече сте в процедура на искане на оставка – това е практически вот на недоверие към вас и до момента, в който не получите легитимност от страна на парламента, заседанията би трябвало да се водят от някой от останалите заместник-председатели на парламента и ви призовавам да се съобразите с това наше искане, за да спазим  духа и закона", каза Биков. 

Мирослав Иванов отговори, че докато не му бъде гласувана оставката, продължава да заема поста заместник-председател на Народното събрание и в това си качество продължава да води заседанията на парламента. 

В петък скандала избухна, след като Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ.

В декларацията си Атанасова повтори за пореден път тезите на ГЕРБ, че България затъва в икономическа криза, а правителството не се справя с нито едно от нейните предзвикателства.

След декларацията Василев взе думата и заяви, че в декларацияа имало "много неистини".

Атанасова също поиска да отговори на Василев. По правилник обаче такава процедура няма, докато всеки министър може да взема думата по всяко време. Председателстващият заседанието Мирослав Иванов й отне думата. Стигна се до там, че депутати от ГЕРБ се събраха около трибуната и се размениха обидни реплики.