Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. На второ място е „Продължаваме промяната“ с 16,9%. Разликата между двете първи партии се увеличава и вече е 6 на сто като това се дължи основно на спад на подкрепата за ПП, а не на ръст на гоновите да гласуват за бившата управляваща партия.

След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3%. „Възраждане“ е четвърта политическа сила с 8,6%. "Демократична България" взема 7,4. За ИТН биха гласували 5,8 на сто от българите.

 

6,4% от анкетираните са дали отговор, че биха предпочели друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

Това сочат данните от последното национално представително изследване на агенция "Маркет линкс".  То е проведено съвмество с бТВ, в периода 29 април-8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Това означава, че в парламента биха влезли седем политически формации. Хипотезите за еветуално представяне на "Български възход" на Стефан Янев не са тествани.

Доверието към премиера Кирил Петков пада

Източник бТВ

 

Най-високо е доверието към президента Румен Радев (48%), недоверието към него завява всеки трети, или 33% от участниците в проучването. Следва бившият военен министър и още по-бивш служебен премиер Стефан Янев, който е процес на партийно строителство. Той получава 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов (22% доверие и 65% недоверие). Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изпреварва премиера Кирил Петков в това подреждане, сочат данните.  Той събира 19% доверие и 58% недоверие. При премиера процентите са съответно 17% и 68%. След Петков се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов (17% доверие и 63% недоверие). Корнелия Нинова е с малко по-ниски показатели от него - 16% доверие и 70% недоверие. Следва Христо Иванов, съпредседател на ДБ (11% доверие и 67% недоверие). По традиция на последното място е председателят на ДПС Мустафа Карадъйъ (10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%).

Българските граждани имат усещане за несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно. Затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, коментира резлутатите от изследването пред бТВ социологът Добромир Живков от "Маркет линкс".

Източник бТВ

 

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%), сочат още данните.

„Когато нямаме доверие в институциите, трудно подкрепяме, понякога не разбираме или отказваме да разберем защо се провежда една или друга политика. За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинета „Борисов 3 и съответно 44-я парламент. В момента, въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да отказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взима изпълнителната власт“, добави Живков.

80 на сто не са доволни от развитието на страната

80% от анкетираните са неудовлетворени от развитието на страната, докато 15% са доволни, сочат данните на "Маркет линкс".

„Регистрираме исторически ниски нива на удовлетворение от развитието на страната. 70% от българското общество определят като негативно финансовото развитие на домакинствата им. Вече имаме комплексни причини да се случи общият фон на недоволство и страх в българското общество", смята още Живков.

Какви са емоциите, които изпиват гражданите, свързани с политическата ситуация?

35% изпитват разочарование;
25% изпитват тревога;
14% изпитват гняв;
8% се страхуват;
7% изпитват надежда;
7% от анкетираните изпитват „неутрална“ емоция;
3% се чувстват застрашени;
1% изпитват спокойствие;
Никой от анкетираните не е отговорил, че изпитва сигурност от политическата
ситуация в страната.

36 на сто смятат, че неутралитетът е в полза на Русия

70% от анкетираните лица смятат, че спирането на доставките на руски газ е крайно несправедливо, 18% са на обратната позиция, а 13% са отговорили „не мога да определя“.

36 на сто смятат, че неутрална позиция във войната с Украйна е в полза на Русия. 43 са на обратното становище. 21 на сто, или всеки пети, не могат да преценят.

59% от анкетираните смятат, че България не може да гарантира национална сигурност и териториалната си цялост извън НАТО. Едва четвърт (24% ) не са съгласни с такова твърдение, а 17% са без ясно мнение.

Коментари

путлер капут

Тъпия боклук пУтков е пропуснал някои лекции по политология, иначе щеше да знае, че когато угодничиш на враждебен електорат няма да го спечелиш, губиш обаче своя собствен!

путлер капут

Тъпия боклук пУтков е пропуснал някои лекции по политология, иначе щеше да знае, че когато угодничиш на враждебен електорат няма да го спечелиш, губиш обаче своя собствен!

Рашка алкашка

Рашка е активирала всички свои лакеи в България, наискача всякаква измет на амбразурата, само се чудя какво ще правят тези измекяри когато Русия загуби тази гнусна война и бавно, бавно се върне във времената на СССР, защото желязната завеса падна, азиатопитеците се връщат към своята същност с пълна сила, както казва Ив.Илин - Руссия самая паскудная, до блевоть мерзкая страна во всей мировой истории.

Прост народ-

слаба държава! Българинът се лута като муха без глава вече три десетилетия! Неук, оскотял, бездуховен. Ръчкат го насила да му е хубаво, да стане европеец. Не става. За чеп за зеле не става. Хак да му е да го яха простака от Банкя, фуражки да го управляват, разни руски подлоги, комунисти до един. Хак да му е!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.