Украйна и Русия прекратиха преговорите. Това съобщи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк по канала на Върховната рада в Youtube.

Причината - не е постигнат значителен напредък след срещата на външните министри в Истанбул.

"Но всяка война приключва на масата на преговорите и ми се струва, че г-н Зеленски ще е модератор на този процес", отбеляза Подоляк.

По-рано руското външно министерство обяви, че Киев се е отказал от дипломатическите срещи.

"Не, преговорите не продължават. Украйна се оттегли от преговорния процес", обяви заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко, цитиран от "РИА Новости".

След началото на войната делегациите на двете страни проведоха поредица от преговори. След няколко срещи на територията на Беларус преговорите преминаха в дистанционен формат.

Първоначално Кремъл постави ултиматуми към Киев, по-специално по отношение на демилитаризацията и "денацификацията" на Украйна, които руският президент Владимир Путин обяви за основна цел на инвазията. С течение на времето позицията на Русия в преговорите се смекчи, но руснаците така и не отстъпиха от желанието да съхранят териториите на Крим и Донбас.

Така единственият съществен успех на преговорите бе отварянето на хуманитарни коридори, макар че често споразуменията за временно прекратяване на огъня бяха нарушавани от руснаците.