Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че стратегическото поражение на Русия е вече очевидо за целия свят и че Украйна ще се бори да си върне всички окупирани от Москва територии.

"Стратегическото поражение на Русия вече е очевидно за целия свят, дори за онези, които продължават да поддържат контакт със страната, - каза Зеленски в поредното си видеопослание. - Русия просто няма куража да го заяви. Те са страхливци. Опитват се да скрият истината зад ракетни и артилерийски атаки. Ето защо задачата ни е да се борим, докато не постигнем целите си в тази война - да освободим земята си, народа си и да гарантираме нашата сигурност".

Украйна е получила 5,4 милиарда долара от западните си партньори от началото на войната на 24 февруари т.г., като малко над 800 милиона долара от тези парѝ са безвъзмездна помощ, съобщи украинският финансов министър Серхий Марченко.

Киев възнамерява редовно да обслужва дълга си, въпреки че се очаква украинската икономика да се свие с 45 на сто тази година, посочи той. Отбранителните разходи на страната в момента са 8,3 милиарда долара. Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира, че украинската икономика ще се свие с 30 процента тази година, е Международният валутен фонд предвижда свиване от 35 на сто.

Междувременно, Съветът по правата на човека към ООН одобри разследване на възможни военни престъпления, извършени от руски военни на украинска територия. Украинските власти, от своя страна, започнаха разследване, след като се появи видеоклиб в който се вижда как руски войници стрелят по украински цивилни и ги убиват край Киев.

От последните военни комюникета става ясно, че сраженията край Харков продължават. Критична остава и ситуацията в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, който е последната точка на съпротива в обсадения от руските сили пристанищен град на Азовско море. Сирени за въздушна тревога прозвучаха през изминалата нощ в Одеса.

ООН съобщи, че от началото на руското нахлуване Украйна са напуснали 6 милиона души, а 8 милиона украинци са вътрешно разселени. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.